2020-05-13 76 瀏覽
銀城喺我印象中一直都係整電話嘅地方,原來樓上除咗office外仲有食肆。餐廳裝潢充滿西式情調,配以柔和慵懶嘅燈光同舒適嘅梳化座椅,無論三五知己聊天小聚、又或係情侶撐枱腳都適宜。價格走親民貼地路線,lunch set包餐茶餐湯都只需$48-98免加一,比平民始祖花園餐廳更平價抵食。餐湯為羅宋湯,對平常食得清淡嘅我嚟講略微偏鹹,勝在湯料雜菜多,蕃茄味亦夠。咖啡苦而不澀,帶烘焙香,口感滑身,以普通餐茶比較質素絕對合格。朋友點嘅焗飯,上枱已聞到強烈嘅松露香,牛柳粒有十幾粒,$68估唔到咁足料。鹹香嘅芝士同飯粒中夾雜嘅蛋件令焗飯口感豐富不少;飯粒選用咗珍珠米,圓潤且有咬口,硬要挑剔嘅係忌廉汁偏稀,無預期咁creamy,好處係唔會越食越覺膩。我order嘅三成熟肉眼,燒汁同樣偏濃味,但黑松露唔太明顯;反而伴碟薯蓉松露味突出,口感好綿好滑,又無牛油抑味。牛肉質量過關,筋唔算多,唔會好韌,肉質偏嫩,以呢個價錢嚟講有驚喜

凍齋啡

鹹香嘅芝士同飯粒中夾雜嘅蛋件令焗飯口感豐富不少;
燒紐西蘭眼扒配黑松露燒汁(薯菜)

反而伴碟薯蓉松露味突出,口感好綿好滑,又無牛油抑味。
燒紐西蘭眼扒配黑松露燒汁(薯菜)
2020-05-12