好多年前,成日同屋企人嚟印尼餐廳食野,好似有d新鮮感,無咁悶。嗰時多數都係午市嚟,叫兩份set lunch,好多碟細細碟,睇得又食得。 食飽再買幾件糕返去做小食。今日係朋友約食飯,忽然諗起呢一間舊式餐廳。裝修同侍應衣著都無轉變過,燈光依然都係暗暗地。唔係好有印象當晚有無播音樂。餐廳座位係舒適嘅,枱與枱之間唔會迫到好近,唔怕聽埋隔離位講咩話題哈哈。位就有有4人卡座、多人半圓梳化、多變的二人桌組合。搞笑嘅係得部分枱有枱布!唔知點解呢!由於只得兩人食飯,朋友又不習慣晚上吃得太飽,禮貌上詢問店員可否只叫一份一人餐,另加一碟炒菜。她友善地表示可以,態度又不會過分有禮。最怕過份熱情體貼的服務。珍多冰 一看就覺得這杯珍多冰超懷舊。足料所以飲得幾啖就得返d料,要「不」出嚟食,始終隻杯都幾細。而味道唔係太fresh,飲落又無乜冰冰涼涼嘅感覺。整體屬於一般。「二人餐」因爲掛住食野傾計,就無相機食先。餐牌寫住有十幾款食物(白飯也算其中一樣)。來到有蝦片、雜菜、串燒、肉類、花生等等。食落就真的失望了🙍🏻。蝦片唔脆。雜菜就是椰菜個類,還好醬汁都拯回少少分數。巴東牛肉肉質好鞋,咬落唔鬆軟,雖然都入味,但就少咗陣香

珍多冰

珍多冰

食落就真的失望了🙍🏻。蝦片唔脆。雜菜就是椰菜個類,還好醬汁都拯回少少分數。巴東牛肉肉質好鞋,咬落唔鬆軟,雖然都入味,但就少咗陣香辣嘅味道。有一碟分開一格格的,中間擺放一舊肉,唔知道係咩,味道又十分奇怪。然後,半隻炸雞蛋又佔了一格,為之一樣餸。花生又佔了一格。朋友就覺得奇怪,因為花生多數都屬前菜,但同肉放埋一碟,又令到我地好混亂⋯⋯食完感覺不如佢只有3-4樣食物,但每碟份量都大返少少,好食返少少。
唯一一樣我仲係好滿意嘅就係炒通菜,仲有少少細蝦仁係入面。好似食泰國餐咁,炒通菜多數都出色。
最後有個甜品,店員見我地食完傾到差唔多就送埋上嚟。西米太散唔夠實,仲太淋身。自己整仲好食。

如果想試試印尼餐的朋友,建議不要晚上來,吃午餐比較實在。