2023-03-02
應該冇咩人唔鍾意食點心🤭,呢間個名夠曬霸氣😎「點心到」(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑晶瑩鮮蝦餃($32/4粒)呢到既蝦餃燒賣好好可以揀2粒或者4粒,咁就唔使2個人食都格硬要食4粒咁多,但因為我瘋鍾意食蝦餃喇,所以一定要叫4粒🫢😂上枱隻size比想像中細粒,不過每粒好飽滿,唔會好似有啲去食酒樓點心咁蒸到啲皮淋曬又爛曬🤥食落都好多蝦蝦係入面,所以叫4粒係冇錯既😎原隻蝦燒賣($15/2粒)燒賣就不過不失,正常既發揮喇,上面粒蝦都爽口彈牙既,因為我地叫左2粒搞到張相影出黎好飲食淨咁😂😂濃湯鮮竹卷($19)呢個都幾驚喜呀,因為佢個湯係超濃味,有啲似飲緊腐竹雞蛋糖水既感覺🤭鮮竹卷入面都好足料,啲料又爽口,成件事就係好夾同好有口感😆😆鮮竹牛肉球($21)呢個牛肉球係咁多碟點心入面比較大粒一啲🫢食落都爽口彈牙既,中規中矩😛😛醬皇金錢肚($25)呢到既金錢肚我係覺得幾好味既,佢上枱已經係放得好齊整,一塊塊放得好靚咁😂😂份量唔算多,可能4-5細塊左右,但每塊都好入味,同埋口感岩岩好,唔會大硬或者太淋,食完又唔會覺得好肥膩既感覺😂😂😂黑金流沙包($25)一上枱就覺得個包好的骰,好似平時食開既
(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
晶瑩鮮蝦餃($32/4粒)
原隻蝦燒賣($15/2粒)
濃湯鮮竹卷($19)
鮮竹牛肉球($21)
醬皇金錢肚($25)
黑金流沙包($25)
一上枱就覺得個包好的骰,好似平時食開既包既一半size,所以男仔應該可以自己啪一籠😂😂上枱熱辣辣,一咬開入面既醬就流曬出黎,然後個味就偏蛋黃唔係奶黃個隻味,所以岩曬我口味🤪🤪
蜜汁叉燒腸($25)
腸粉我覺得幾好,腸粉皮夠滑溜,睇相都睇到佢有透明感,好似BB既皮膚咁☺️平時最驚食酒樓個啲蒸到老曬,一夾就爛,又冧曬一patpat咁,呢到就唔會發生呢件事🤣🤣👍🏻👍🏻
價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
睇價錢真係覺得算係幾平既,所以都唔覺意叫左咁多碟,但上到枱就發現佢既份量都價錢都成正比,同酒樓比時食就細碟好多,如果2個女仔食就應該岩岩好,但如果男仔食應該就好似食左一陣風咁😂😂
交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
係佐敦既橫街入面,佐敦地鐵站出去唔算遠,但都要啲時間搵一搵,對面係我地大學成日去食既餐廳小酒窩🤣🤣建議食完未夠飽就可以去我地上一個post介紹既坐佳佳甜品食糖水😎
環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
鋪仔細細,但都放左好多枱,peak hour都需要係門口排隊,同埋2個人食預左要同人搭枱,同埋會坐得比較逼,當日我地隔離枱坐左對中年夫婦,一齊落單我地啲野食快啲黎佢又大大聲講比說話我地聽咁😂我地影下啲野食佢又唔執輸咁跟住我地影埋一份,有啲好笑😂😂😂😂
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
價錢方面算係幾抵,我地叫左咁多樣野食都唔過$200,雖然份量唔算大份,但望落去都啲擺盤都乾淨整理,同平時去茶樓飲茶係有啲分別,上菜速度盤算快😄😄惟一想彈係啲茶係平時茶餐廳個啲濃茶就比較難飲,有需要既叫佢比杯水會好啲🫢🫢