2021-01-18
係上年十月尾,餐廳林立既紅磡蕪湖街入面,中間開左一個新既台灣cafe,外觀非常出眾因為係紅磡呢個舊區舊街突然有間好新清,木系白色外觀既cafe,以寶島既「島」字拆開來作為「鳥山」命名。店主係台灣學咖啡,烘焙炒豆、手沖技巧無一不精,仲創立左自己既咖啡豆品牌,因為疫情關係無得返台灣,所以就係香港開左呢間cafe。Cafe主打咖啡,Menu有8成都係咖啡既種類,再配幾種甜點,可能因為店長想大家係飲咖啡為主而唔係食甜品或者打卡,每件甜點都要配一杯咖啡先可以點。如果唔鍾意飲咖啡都有2款唔係咖啡既飲品:柚子紅茶氣泡飲同玉桂水果佐熱葡萄茶。-排隊🧍🧍♀️下午2點3到cafe,入面其實已經滿座,我係排第3、4個,不過咁岩有人走,所以等左5分鐘到就入得,好好彩可以坐到好岩影相既窗口位。應該好多時都滿座,不過人流應該算去得快,人齊先可以入座。-環境🪑裝修偏日式,木系文青風,添置唔少植物、小盆栽,可以喺舖頭出邊嘅圓形窗見到咖啡師調製緊咖啡,雖然地方唔大但入去到就會有舒服既感覺。3個BAR台位,2個窗口位,有一行長櫈同埋入面有2張台可以坐榻榻米。-🍠⃣ 台中大甲芋泥卷💰45(👅: 7.5/10)芋泥卷用唔平既台
排隊🧍🧍♀️
環境🪑
🍠⃣ 台中大甲芋泥卷💰45(👅: 7.5/10)
芋泥卷用唔平既台灣大甲芋頭、日本麵粉雞蛋,份量唔算大,蛋捲夠濕潤,奶油夠新鮮有蛋味,芋泥質感綿密,但唔算甜,都唔算好重芋頭味,我個人唔鍾意好重芋頭味所以幾鍾意,會識到芋頭粒粒,creamy中帶有咬口既口感,層次豐富,聞落有芋頭香味。味道唔算好突出不過鍾意芋泥可以一試。
☕⃣ 脆焦糖Cappuccino 💰50(👅: 7.5/10)
每種咖啡本身有分義式拼配同單品義式,前者應該係比較正常既咖啡,後者會貴小小但甜度、口感厚實度會多D,甚至酸味都會出D。
而我點呢個脆焦糖Cappuccino係特別咖啡無得揀義式拼配或者單品義式,係Cappuccino上會有一層變成碎脆片既焦糖,食落有焦糖甜,都可以同咖啡一齊飲,我本身唔太鍾意飲咖啡好怕好酸同苦,不過呢個Cappuccino我可以接受,酸味係幾出不過唔苦,再加上焦糖配搭唔錯,唔鍾意咖啡既都可以試一試。
🌟本身呢間Cafe係因為芋泥卷同佢係寵物友善Cafe所以吸引到我特登黎,不過好可惜當日去無人帶毛小孩入黎,食緊途中見到有人有帶狗想入黎不過可能咁岩滿座。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $95 (服務費: NA)
❗ 每人最低消費一杯咖啡/飲料、每件甜點要點一杯野飲