2018-09-29 840 瀏覽
同朋友在荷里活廣場睇完戲,諗住食晚餐,但假期前夕,間間餐廳都好多人等位,又無咩特色餐廳,朋友就問我介唔介意行遠d入去新蒲崗搵野食,我話無所謂,上網搵下有咩「正斗」野試先,見到這間餐廳評價唔錯,我地又鍾意食日本野,一於去試下,由地鐵行入新蒲崗廣場有d遠,15分鐘路程,但好值得行,去到見到個商場比較舊,餐廳裝潢好一般,但食物水準好高,帶比我地驚喜。這餐廳食物款式幾多,我地叫左4樣野1)叉燒烏冬—-呢個原本無咩期待,只是有一個朋友不太食生野,就叫來比佢食,但又出乎意料甘好味,叉燒有點似廣東叉燒,好厚好腍,烏冬彈牙,湯底夠味。2)雜菜天婦羅—雜菜包括冬菇、茄子、蕃薯、南瓜、青椒,個天婦羅粉唔太厚,炸得卜卜脆,南瓜同蕃薯好甜3)劍魚三文丼—我好鐘意食劍魚,這個一定要試,魚生好新鮮,飯有落醋,醬汁份量剛剛好,我好少食丼會食晒d飯,今次一粒無淨。4) 壽司—我地一共叫左10款不同壽司,有三文魚🍣、象拔蚌、赤貝、粟米沙律、蟹籽沙律、鰻魚、帶子、藍鰭吞拿魚、劍魚腩同赤龍,壽司最平6蚊一件,款式唔算多,但我鍾意食的都有齊✌🏻👍🏻仲好好味好新鮮。有時搵野食真係要行遠d搵d細舖食先有驚喜,大商場好多時都係連鎖
這餐廳食物款式幾多,我地叫左4樣野

有時搵野食真係要行遠d搵d細舖食先有驚喜,大商場好多時都係連鎖店,食得多都悶。