2021-12-01
龍景軒連續十三年奪得米芝蓮三星,一直都好期待到底粵菜三星有幾好食。但係期望越大失望越大,整體黎講,食物係好既,尤其係點心,但係唔會有驚喜,完全唔值呢個價假日特色點心 ($36/件)今次點心係粉果,皮超薄,晶瑩剔透,同平時食既粉果口感完全唔同,餡料亦好出色,最有驚喜係呢件😋筍尖鮮蝦餃 ($36/件)皮薄,蝦肉都好足料,彈牙有蝦味豉汁龍蝦馬蹄腸粉 ($260)腸粉皮好薄,滑溜有米香,龍蝦肉質素幾高,彈牙有鮮甜味,但係豉汁味太濃,搶哂龍蝦既味,如果龍蝦本身唔靚咁既配搭冇問題,但呢隻龍蝦係靚料,咁做完全削弱哂食材鮮味🙈瑤柱小籠包 ($36/件)皮薄唔易穿,多肉汁,豬肉餡肉味濃,但鮮味太單調,我期望既係唔同材料配搭出黎多層次既鮮,而唔係單單用靚豬肉既鮮😅蟹籽蒸燒賣 ($36/件)同小籠包感覺好似,基本好食係做到,但餡料欠缺特色崧子叉燒菠蘿包 ($36/件)菠蘿皮酥脆,醬汁幾濃唔錯,餡料亦好足,但叉燒肉味唔突出原隻鮑魚雞粒酥 ($88/件)餐廳最出名既點心,下層既撻鬆化有牛油香,好出色,上層鮑魚煙韌但質素普通亦唔入味,鮑魚汁正常水平雖然上面幾款點心都好食,但係絕對唔值咁貴。賣得貴唔係問題,但要有特
假日特色點心 ($36/件)
筍尖鮮蝦餃 ($36/件)
皮薄,蝦肉都好足料,彈牙有蝦味
豉汁龍蝦馬蹄腸粉 ($260)
瑤柱小籠包 ($36/件)
蟹籽蒸燒賣 ($36/件)
同小籠包感覺好似,基本好食係做到,但餡料欠缺特色
崧子叉燒菠蘿包 ($36/件)
菠蘿皮酥脆,醬汁幾濃唔錯,餡料亦好足,但叉燒肉味唔突出
原隻鮑魚雞粒酥 ($88/件)
雖然上面幾款點心都好食,但係絕對唔值咁貴。賣得貴唔係問題,但要有特色,幾款點心比我既感覺就係將平時酒樓用既材料換哂做靚料,但係調味上完全冇花心思落去
蜜汁燒叉燒 ($360)
叉燒厚切,肥瘦均勻,鬆化有咬口,但肉味唔夠濃,亦欠缺燶邊
孜然薑蔥尖椒爆羊展肉 ($280)
羊肉嫩滑,肉味唔錯但孜然味稍強,有小小蓋過肉味,蔥椒爆得好香好好食
如意琵琶映紗窗 ($340)
用竹笙包著露荀,加上琵琶豆腐,兩樣都唔錯,最出色係芡汁,鮮味淡雅,係幾特別既素菜
龍景軒炒飯 ($460)
成餐最差既食物,呢個炒飯唔算難食既,最大問題係茶餐廳級數既炒飯而收我$460🤬
炒得乾爽粒粒分明係有既,但呢個只不過係最低要求,成碟飯完全冇鑊氣食落唔香口。海鮮份量極少,質素亦好普通,呢個情況下仲要將海鮮切到咁碎,冇口感之餘亦冇鮮味。而調味都可以完全冇特色,材料普通咪加啲鮮味啲既調味料,落XO醬都好過而家就咁落鹽糖去炒啦。收得咁貴仲要唔比心機去炒,想點?
香芒楊枝甘露 ($92/碗) 芝麻糊 ($82/碗)
兩樣甜品都無咩特別,楊枝甘露比較差,同普通糖水鋪果啲$30一碗既楊枝甘露一樣味🙈反而最後送既合桃酥同紅豆榚仲好食
龍景軒環境同服務都好,但冇一樣食物會令人嘩一聲。食完呢餐覺得米芝蓮中菜毫無可信性,龍景軒莫講話三星,我連一星都唔覺得佢值,呢間餐廳我好肯定唔會食第二次
價錢: $930/位 (有加一)
環境: 9/10
味道: 8/10