2023-02-17 65 瀏覽
鐵板燒都係我嘅喜愛食物之一,最鍾意食埋啲香口野。今次呢就去咗尖沙咀棉登徑試咗呢一間高質嘅鐵板燒。佢係一間以黑色為主色調嘅餐廳,比較型格風。有一個長形嘅bra枱,大家可以望住廚師煮嘢食。今次就叫咗兩個晚市套餐:A4佐賀和牛$1380⚜️時日前菜(一嚟到感覺就好特別係用煙燻,入面有一個慢煮花螺同埋南非鮑魚,再配上自家制蘿蔔潰,紅酒橋頭。)⚜️鐵板蒸蛋配魚子醬 (佢嘅器皿好得意,係用一個假嘅蛋殼做器皿,下面鋪咗一啲小石春做點綴,個蛋超級滑,上邊放滿左一匙羹嘅魚子醬,超鮮味。)⚜️珍寶車海老 (用咗蝦頭啲膏出嚟煮汁,味道超香,海老好大隻又彈牙。)⚜️日本北海道活北寄貝(佢係用一個北寄貝嘅殼做一個器皿,配上牛油,羅勒醬汁燒,再加上幼葱,好惹味。)⚜️法國鵝肝 (鵝肝超大件外脆外軟,底下有一塊山芋餅,配上白松露汁。旁邊仲有啲藍莓紅莓做點綴。)⚜️田園沙律🥗(啲蔬菜識落好新鮮,食到中段食返個沙律,可以消濟解油膩)⚜️A4佐賀和牛薄燒/厚燒(今次食咗簿燒,肉質好嫩口,超多牛肉汁,牛嘅味道都好重。入面夾住一啲蔥同埋熟蒜,底下配上脆多士。)⚜️日本葷菜三款⚜️特色炒飯 (係和牛粒炒飯,配上左櫻花蝦,香蔥同埋蛋,識落好香口,

今次就叫咗兩個晚市套餐:

A4佐賀和牛$1380

⚜️日本葷菜三款
⚜️特色炒飯 (係和牛粒炒飯,配上左櫻花蝦,香蔥同埋蛋,識落好香口,炒飯粒粒分明。)

⚜️季節湯(鮮甜嘅蜆湯,蜆肉都好大粒)

⚜️廚師精選甜品(芒果乳酪蛋糕,上邊有芒果汁同埋有藍莓,口感唔錯,好香乳酪味)

日本蝦夷鮑魚 $1480

⚜️時日前菜(同上)
⚜️鐵板蒸蛋配魚子醬(同上)
⚜️松葉蟹膏甲羅燒(佢係用松葉蟹蟹膏整,所以程金黃色,上面鋪咗一啲松葉蟹肉好鮮甜,加埋一啲魚子,脆卜卜,口感一流。)

⚜️香脆金鯛(見着廚師用滾油倒落去辣個魚皮,魚皮立即有起刺嘅狀態,好過癮。食落口脆卜卜,魚肉好鮮嫩。)

⚜️日本蝦夷鲍魚(清心縣鮑魚配上海苔汁
,上面加咗西班牙紅椒絲,口感一流,加埋紅椒絲調味好好香口,底下有少少昆布,掛汁好好味。)
⚜️田園沙律(同上)
⚜️A5佐贺和牛簿燒/厚燒 (同上)
⚜️日本葷莱三款 (同上)
⚜️特色炒飯(同上)
⚜️廚師精美甜品(同上)

總括嚟講所有食物都充滿驚喜,睇廚師煮嘢食好似睇表演咁,帶着滿足感返屋企,下次會再嚟食過。