同老公慶祝結婚十週年,喺朋友介紹下,去左呢間位於銅鑼灣嘅鉄人旨花,除左有得坐喺鐵板前睇師傅「表演」外,師傅亦為整個晚餐帶出良好氣氛💕🍽️龍蝦鐵板燒 二人前 $2380🌿前菜🌱龍蝦福袋腐皮福袋內包了龍蝦蝦滑,附有一片清甜嘅蘿蔔,作為前菜黎講豪華感十足❤️🌱合桃沙律沙律菜配上青瓜絲及藜麥,另加上合桃,配上醬汁食落酸酸甜甜好開胃🌿白鱈魚師傅將魚同魚皮分開調製,魚皮煎到好香脆,為免影響口感, 建議可先食魚片,或先移開☺️鱈魚肉質彈牙,配上炒過嘅洋蔥醬汁,食前可把紫蘇花混合一齊食用🌿龍蝦配海膽汁龍蝦係黎自澳洲,師傅先在鐵板上燒熟,然後會直接去殻先會上碟,再配上以海膽汁、蝦膏、南瓜及甘筍打成嘅醬汁,加上爽口嘅雞冠草做配菜!建議可以再另外灑上檸檬汁,令口味食落更加清爽👍🏻🌿季節料理 - 香菇今次嘅季節料理主角係香菇😍當季嘅食材食落特別香甜🥰香菇內包住炒過嘅蒜蓉,外層就配上炸過嘅蒜片,令到口感達致外脆內軟👍🏻🌿日本產 A5 黑毛和牛A5和牛唔洗講都知有幾吸引😍師傅喺鐵板上燒過後,會放在架上等牛肉熟得更均勻,咁就有粉紅色而不滲血嘅效果啦👍🏻師傅特別切左兩種唔同形狀嘅牛俾我地,食落口感完全唔同😋另外特別加左炒熟

🍽️龍蝦鐵板燒 二人前 $2380

🌿前菜

🌱龍蝦福袋

🌱合桃沙律

🌿白鱈魚

🌿龍蝦配海膽汁

🌿季節料理 - 香菇

🌿日本產 A5 黑毛和牛

A5和牛唔洗講都知有幾吸引😍師傅喺鐵板上燒過後,會放在架上等牛肉熟得更均勻,咁就有粉紅色而不滲血嘅效果啦👍🏻師傅特別切左兩種唔同形狀嘅牛俾我地,食落口感完全唔同😋另外特別加左炒熟嘅羽衣甘藍做配菜,食時可加上新鮮嘅wasabi、蒜片及紅酒汁一齊食用,佢地個特製紅酒汁食落好甜好好味呢❤️

🌿炒飯(日本產米)

炒飯內有蒜蓉、香蔥、瑤柱等配料,炒飯粒粒分明夠哂香口✨

🌿雞湯

內有蝦及菇,飲落好鮮甜

🌿甜品

有靜岡蜜瓜或雪糕選擇,我地每樣都揀左一款!為鐵板燒劃上完美句號🫶🏻
2022-10-18
慶祝紀念