2024-03-26
同好友想飲下嘢傾下計,去咗間最近好興的日本清酒Sake Bar,店內坐位唔多可以坐8-10 人左右,L型的吧枱可以比客人對住唎酒師交流,成個氣氛很好,牆身放滿酒樽裝飾,好似去咗日本嘅感覺☺️Sake Bar 當然主打清酒,唎酒師好專業會為客人提供日本酒專業意見,幫我地揀咗幾款酒試 ,呢度啲酒係以杯計,咁樣可以試多幾款,又會好詳細介紹每款酒的特色。酒方面我哋試咗呢幾款:🔹長良川 Dry Fruity (朋友最喜歡呢款❤️,因為夠Dry)🔹江戶開城 純米吟釀原酒山田錦🔹阿部- VEGA 🔹雨降 - 水酛仕込愛山 (我最喜歡呢款💕 口感清爽,甜酸平衡)🔹雨降 - 杉山流 純米 亀之尾飲酒當然要配佐酒小食、串燒,呢度有多款串燒、前菜、炸物、沙律等供應,飲住清酒🍶食串燒真係好正,呢度嘅串燒、小食幾高質,特別鍾意💛厚燒牛舌💛、💛雞皮餃子💛好有驚喜,仲有💛油甘魚鮫💛真係燒得好好、食落好香。第一次去Sake Bar 的我真係幾鍾意今次體驗,對日本酒的認識也多了,氣氛很好,唎酒師跟客人可以交流,喜歡這種人情味💕
酒方面我哋試咗呢幾款:
🔹長良川 Dry Fruity
(朋友最喜歡呢款❤️,因為夠Dry)
🔹江戶開城 純米吟釀原酒山田錦
🔹阿部- VEGA
🔹雨降 - 水酛仕込愛山
(我最喜歡呢款💕 口感清爽,甜酸平衡)
🔹雨降 - 杉山流 純米 亀之尾