9月11日, 呀比嘅生日大餐, 唸咗好耐應該帶佢去邊… 千挑萬選, 最後揀咗呢間位於soho, 不論環境氣氛都甚有特色嘅balalaika俄國餐廳! *V*::: 豬肉餡包 ::: $10大概只有半個手掌咁大~ 微嫩, 外面硬硬的… 入面嘅豬肉餡都唔少, 都係免治豬肉, 調味特別. 麵包都幾軟熟. 不過細個咗d, 唔係好抵食!::: 椰菜卷焗芝士蘑菇 ::: $130好大份! 好多芝士鋪面! 椰菜略老, 頭尾有dd焦, 但煮得夠淋甜. 裡面包著嘅蘑菇十分足料~ 香嫩鮮甜! 椰菜加蘑菇加芝士味道極配~ 好好味!!::: 俄羅斯特式羊架串燒 ::: $210成個生日大餐嘅重頭戲~! 可自選一款醬汁, 侍應推介下我地揀咗black plum sauce. 佢地拎d串燒埋黎時, 會敲響噹噹等所有人都知道佢地準備做野! 好喇~ 跟住就係放火嘅時候!! 侍應都好識做地幫我地合照~ 只見佢地先淋上酒, 再點一下火, 嘩! 紅紅大火立即點起!! 不過只係燒咗一陣, 應該揮發晒d酒精就熄火喇… 不過可能因為d火太猛, 羊架局部有d焦乾… 可幸是羊架本身調味不多, 點d sauce更能夠帶出濃濃羊味~ 不

::: 豬肉餡包 ::: $10

::: 椰菜卷焗芝士蘑菇 ::: $130

::: 俄羅斯特式羊架串燒 ::: $210
成個生日大餐嘅重頭戲~! 可自選一款醬汁, 侍應推介下我地揀咗black plum sauce. 佢地拎d串燒埋黎時, 會敲響噹噹等所有人都知道佢地準備做野! 好喇~ 跟住就係放火嘅時候!! 侍應都好識做地幫我地合照~ 只見佢地先淋上酒, 再點一下火, 嘩! 紅紅大火立即點起!! 不過只係燒咗一陣, 應該揮發晒d酒精就熄火喇… 不過可能因為d火太猛, 羊架局部有d焦乾… 可幸是羊架本身調味不多, 點d sauce更能夠帶出濃濃羊味~ 不得不提, d燒配菜夠鮮甜, 反而比羊架更出色!

::: 豬肉腸伴酸椰菜及燒薯仔 ::: $65
豬肉腸長長兩條, 但食味一般. 感覺上其實同平時buffet可以食到嘅sausage platter差唔多, 無乜特別, 亦唔抵食. 不過薯仔好食!

::: 雪糕蛋糕 ::: $100
為咗呀比大人特登訂製嘅雪糕蛋糕, 只有一磅size. 訂位時可以順便預訂. 亦可以寫上壽星名字. 雪糕味道無得揀的, 好似係榛子杏仁味. 外表簡簡單單的以忌廉同士多啤梨裝飾, 用栗茸寫字. 蛋糕邊圍上烤過嘅杏仁, 又香脆又有咬口, 配埋雪糕食一流!

::: 火焰雪山生日蛋糕 ::: 送嘅
呢個係本身生日會送嘅蛋糕~ 都係有放火嘅環節! 其實係蛋白包雪糕,淋上酒再點火. 外面層蛋白好重酒精味… 麻麻地. 入面嘅雲呢拿雪糕就唔錯~ heehee, 梗係唔夠我特登訂嘅咁好味啦!

今次呢個生日大餐, 食物真係頗有俄國特色 不過味道就唔係話好特別. 要讚嘅係呢道一流嘅環境, 木造裝修好有風味. 而且服務好好~ 上串燒, 生日蛋糕時佢地都大鑼大鼓, 仲有兩位駐場歌手為我嘅壽星大人唱生日歌, 連聲祝賀~ 氣氛真係滿分!
豬肉餡包
豬肉餡