2023-04-12
Honjokko (鰂魚涌)📍鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth呢間咁有氣派嘅法日餐廳經常都見到鰂魚涌番工嘅朋友去打卡,而我亦都終於搵到個藉口去朝聖一下😛The Sixteenth 系列好幾間餐廳提供不同嘅菜色同餐飲服而Honjokko 就主打法日Fusion 料理,裝修西式得來天花設計又帶點日式風格,氛圍感重!店員好主動介紹餐廳特有菜式,由於我地係不挑食的好孩子,所以都好放心俾店員發辦!🤭🔅Edamame 先來一份日本枝豆作餐前小食,淡淡用海鹽調味已經好足夠!🔅Spinach 濃郁麻醬花生醬調味,拆散精緻波菜再混入mustard seeds 一齊食,芝麻味好香,波菜好幼嫩,日式味道濃厚🔅Waygu tataki 炙燒薄切和牛,配以虎皮青椒,土佐醋,表面灑上脆脆米增加口感。酸酸甜甜又帶微微辛味,入口幼滑感覺似食魚生片,幾開胃!🔅Madai truffle 儀式感滿滿嘅菜式!鯛魚刺身表面鋪滿即磨黑松露,再混入鵪鶉蛋,一種甜甜醬油味嘅啫喱,味道好豐富有層次!🔅Sashimi Moriawase入口即溶肥美拖羅,新鮮鮮甜帶子,甘香海膽加魚子🔅Honjokko O
The Sixteenth 系列好幾間餐廳提供不同嘅菜色同餐飲服而Honjokko 就主打法日Fusion 料理,裝修西式得來天花設計又帶點日式風格,氛圍感重! 店員好主動介紹餐廳特有菜式,由於我地係不挑食的好孩子,所以都好放心俾店員發辦!🤭 🔅Edamame
先來一份日本枝豆作餐前小食,淡淡用海鹽調味已經好足夠! 🔅Spinach
濃郁麻醬花生醬調味,拆散精緻波菜再混入mustard seeds 一齊食,芝麻味好香,波菜好幼嫩,日式味道濃厚 🔅Waygu tataki
炙燒薄切和牛,配以虎皮青椒,土佐醋,表面灑上脆脆米增加口感。酸酸甜甜又帶微微辛味,入口幼滑感覺似食魚生片,幾開胃! 🔅Madai truffle
儀式感滿滿嘅菜式!
鯛魚刺身表面鋪滿即磨黑松露,再混入鵪鶉蛋,一種甜甜醬油味嘅啫喱,味道好豐富有層次! 🔅Sashimi Moriawase
入口即溶肥美拖羅,新鮮鮮甜帶子,甘香海膽加魚子 🔅Honjokko Otoro Maki
Roll 的話又點可以缺少拖羅同海膽!
上菜時好有儀式感,因為用咗煙燻效果,入口時仲有啲香薰氣味,內裏又有紫蘇葉,多種名貴食材混合後,味道果然有驚喜! 🔅Sea bass saikyoyaki
進入主菜環節! 擺盤都幾有特式,木箱上放竹板,別緻之餘亦好有日系風格。
西京燒用咗海鱸,用特製麵豉醬醃製足足3日,醬汁入晒魚身,碟上已無多餘醬汁,非常入味!魚皮有嚼勁,魚身亦好嫩滑! 🔅Robata pork belly
日式爐端燒豬腩肉配蘋果蓉醬汁,豬肉比例較脂肪為高入口肥而不膩,一絲絲好軟腍。 🔅Mizuna salad
京都水菜配柚子炸蒜沙律,第一次品嘗水菜,入口清爽水嫩加埋甜甜柚子感覺好清新!食完濃味嘅主菜正好有碟蔬菜可以平衡一下。 🔅Dessert
Black sesame crème brûlée
Red bean, salted caramel ice cream, sesame tuil
呢個甜品好層次極豐富,面頭有片黑芝麻薄脆,中層有海鹽焦糖雪糕,咸味剛好可以中和到底層紅豆cream brûlée 嘅甜,雖然聽落好似好複雜,但呢個配搭效果好出色! 非常欣賞! 🌹埋單時仲有少少鬼馬驚喜添~🍭