2013-10-06 314 瀏覽
係報紙見到依間餐廳,打去訂位。但最快兩星期先有位,好啦唔理3,7,21,book左先。去到發現,報紙上既menu已經無左,原來餐廳會定期更新menu,用當造食材製造新菜式,依種concept我自己好buy有幾樣野同我睇報紙一樣,頭盤係其中一樣。蕃茄啫哩加蠔葉同話梅車厘茄,蕃茄啫哩一咬,爆左蕃茄味出黎,太神奇啦,明明就係透明但有蕃茄味,蠔葉有蠔味,車厘茄係話梅味,實係食到o曬咀,好味之途又得意,出奇過出奇蛋。之後黎個酒釀雞卷,店員話係今個月新菜式。雞卷用酒釀醃過再slow cook之後再加酒釀整成既啫喱片配以酒釀整成既汁,3種唔同層次既感覺,太有才啦。食完個雞卷,上左個盒黎。原來入面係龍吐珠,龍珠其實係蝦膠包龍眼,龍眼包蟹籽,一層包一層。因為龍眼水分豐富,成為良好隔熱層。蟹籽重保持刺身,食落感覺fresh d,層次豐富d第四道菜,都係最為之驚艷既一道,鵝肝蟹肉雲吞配冬瓜湯,鵝肝同蟹肉出奇地夾,上面有蟹肉同蟹膏配鎮江醋整成既啫喱同嘔緊泡蟹仔,做形攪鬼。原來個泡係紫蘇極成,好多人都識蟹配紫蘇解毒,但禁食我真係第一次見。大閘蟹食得多,禁食真係創意滿分既藝術品。主菜同朋友share 羊同帶子,個
主菜同朋友share 羊同帶子,個帶子真係真係無得頂,大大粒刺身帶子,煎香兩面,出面脆,入面重係刺身(講講下好似龍吐珠)
食到依到已經好飽,但重有糖燈,雪糕同骰仔朱古力。禁好食我當然效曬入口啦,哈哈。
依餐真係好食又新奇,都係400幾蚊,重要免加一,真係無可挑剔。唯一可以話既係,好難book,所以馬上book左佢11月,lol,希望到時可以第一時間食到新menu,黎依到食野真係好似一期一會,一miss左就無
題外話/補充資料: 不時不食真係最好既"煮"意
2013-10-05