2012-03-26
今次係我第一次幫襯.其實之前都有留意呢間餐廳, 印象中個價錢比較貴, 所以經過門口都冇入到去.昨晚再經過佢門口, 見到價錢好似平左0的 (大約 $60 一碟意粉), 加上唔想等位, 所以就入去試試.入到去, 人不多, 侍應都幾好禮貌, 地方亦整潔, 印象不錯.點了兩個菜, 太太點了一個係忌廉汁菠菜雜箘天使面, 我就係三文魚雜椒磨菇PIZZA (9 寸薄批)先來的是天使面, 我一睇見就 "0下?!" 左一聲, 實在太太太細碟了. 成 $50 得咁細碟野, 一個人食邊夠飽 ?再來係個 PIZZA, 由於一早知道係 9 寸批, 所以對其大小沒有意見.本來就想上來 OPENRICE 大罵他搵笨, 但吃過之後, 就有唔同想法 :因為其選料都很講究, 手工精美, 絕非茶餐廳 PIZZA HUT 之流, 我對意大利菜沒有研究, 不知它算不算 "正宗", 但可能肯定, 係用心之作.客觀來說, 是物有所值, 不算搵笨, 可以安心付款.問題係, 此餐廳有點捉錯用神, 這種格局, 應該出現在中半山 SOHO 區, 或赤柱或鯉景灣, 在 "街坊價" 的深水寶區, 似乎格格不入.如上文所言, 此餐廳本來收費甚貴
客觀來說, 是物有所值, 不算搵笨, 可以安心付款.
如上文所言, 此餐廳本來收費甚貴, 走高當路線, 但不知何故降低了收費 (或許是沒生意吧), 比茶餐廳高一點點, 加上區域問題, 令人產生錯覺, 以為佢係 A/B/C 快餐包野飲, 結果變成唔湯唔水. 如果佢搬去 SOHO 區做, 應該可以打造成特色餐廳, 收 $100 一碟.
有意幫襯的朋友, 要有心理淮備, 切勿以 "快餐/茶餐" 的心態視之.