餐廳: LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道)
資訊:

2019-11-16 224 瀏覽
約了舊同學食晚飯聚舊,揀了這間相信應該會坐得舒服的餐廳食晚飯。上生蠔之前,餐廳送上麵包,外皮脆、裡面軟,點橄欖油、黑醋,確係幾好味。生蠔 $272侍應話生蠔來自法國,我覺得海水和蠔味都很重,法國生蠔的特式是味道有豐富的層次,初入口會嚐到鹹味,其後帶金屬味,蠔身爽滑。Gis Kessler Riesling $78侍應為我們選了一款德國白酒,食生蠔之前飲,味覺清新易入口 ,而食過生蠔後飲,味蕾對這款酒的反應似乎起了點變化,酒味不但清新還帶點甜味,配生蠔一流。蕃茄醬意大利意粉 $158意粉軟硬適中,蕃茄味濃郁。炭燒西班牙黑毛豬架 $298餐廳侍應問我們接受到七成熟嗎?我哋無問題,黑毛豬不需要煮得太熟。 切開豬扒裏面係粉紅色,肉質 ok ,通常黑毛豬 唔係煮得過熟 ,都會好食,配合啤梨醬配埋食味道更清爽;拌菜除了小蕃茄、法邊豆仲有紫薯蓉 ,紫薯蓉比較特別,其他餐廳都少有。意大利式芝士餅 $68可能我們都是愛喝酒之人😏,所以對於有酒味的甜品特別鍾情,若果酒味再重一點便更好。侍應服務態度不錯,餐廳樓底高,裝修富情調,氣氛好,食物水準高,難怪越夜越多客人,非常熱鬧

生蠔 $272
法國生蠔

Gis Kessler Riesling $78
Gis Kessler Riesling

蕃茄醬意大利意粉 $158
意粉軟硬適中,蕃茄味濃郁。
蕃茄醬意大利意粉

炭燒西班牙黑毛豬架 $298