餐廳: 名都酒樓
資訊:

2017-07-02 10905 瀏覽
「名都酒樓」,同「聘珍樓」屬同一日本飲食集團,喺香港都廿幾年歷史。以前中午成日去飲茶。 呢餐晚飯黎嘅。「脆皮乳豬」,顏值度相當低。好在脆皮度還不錯: 「鴛鴦泡蝦球」, 旁邊的是沙律蝦球。我本人不嬲麻麻哋沙律醬撈海鮮,中間的油泡蝦球就好得多。其實食海鮮萬變不離其宗,只要食材新鮮,最簡單的煮法已經夠好,這個道理簡直要納入做通識科。 「髮菜瑤柱甫」,唔使過年都食到的餸菜,幾時食同邊個食都有得食: 「清蒸海斑」 食魚我比較怕吃巨大條的,會難掌握蒸的時間,火猛d、隻鑊大d、碟厚d 都有影響。誰又會想吃肉如老人臉般乾的 overcooked 魚肉呢?!小弟心得是:一般而言,最好是挑每條12至14両重的魚或斑來蒸,若果多人吃的話寧願蒸兩條,千祈唔好貪魚大,超過一斤的就已經需要很好的時間掌握。大家記住12至14両在大部份情況下都應該穩陣。 「蟲草花猴頭菇燉瘦肉」 蟲草花近年大熱,冬蟲草貴呀嘛,蟲草花個名又好聽。其實蟲草花是一種菌類,營養成分都唔低,可以調節免疫力及養生。強身健體就好喇! 味道還不錯的「脆皮炸子雞」

「清蒸海斑」

「蟲草花猴頭菇燉瘦肉」

味道還不錯的「脆皮炸子雞」

2016-09-09
  • 蟲草花猴頭菇燉瘦肉