2020-04-23
每次經過朗屏都想試,不過時機唔太對。適逢星期日晚時間尚早,就決定要去試一試。七點左右到餐廳,由於限聚令,店內只有兩台客。我地先係自動購票機落order,然後姐姐就帶我地埋位。整個用餐過程就係廚師係你面前炒,炒好就會放到你面前。- 鐵板清酒煮大蜆呢個唔記得影相,但係絕對係水準之上。個蜆大大隻,咬落又有肉埋,無沙,十分乾淨。個清酒底好濃酒味,忍唔住要飲多兩啖。- 日式雜菜普通牛油炒椰菜。見到廚師落左好多牛油,炒出黎都頗香。椰菜本身夠爽口,而且兩人各自都有一碟,份量頗多。- 黑松露帆立貝帆立貝算大隻,清乾淨晒內臟部份,剩底中間白肉。唔係好重黑松露味,反而酒味更重。- 安格斯厚燒西冷呢個可以算係鋪頭招牌,一上碟就忍唔住影一影先。牛肉肉味濃,熟度剛剛好,唔會overcooked,都幾嫩。美中不足係有點咸,可能吃正個口未溶晒鹽。配菜用嘅醬都備重口味。整體而言係水準以上,對得住價錢。- 鐵板櫻花蝦炒飯本身師傅用熱飯炒,所以成個飯身就較軟同濕。味道不錯,櫻花蝦香味好出。如果用冷飯炒,應該會更好食。本身係好想試佢個跳舞豆腐同鵝肝,不過一早就賣晒,希望下次再食嘅時候會食到啦!
- 鐵板清酒煮大蜆
- 日式雜菜