2013-08-26 24 瀏覽
今日一家三口去LCX睇新開龍貓館, 但去到海港城都2點,所以要食左午餐先行. 行到武藏門口, 因為有個大鼓,我小朋友多手係咁打唔願走, 加上大家肚餓, 又未試過呢間, 所以入去試下.可能過左午飯時間, 所以都好快有位, 入到去, 個VIEW好靚, 環境好舒服, 卡位夠大, 幾好坐, 侍應姐姐都好細心, 比2杯茶, 1杯水我.(因為好多餐廳, 唔會理會有小朋友唔飲得茶, 呢個細心, 值得一讚!)我地太肚餓, 不知不覺叫左好多野, 叫左2個拉麵, 一個沙津同2個小食, 1罐汽水.第一個到係呢個沙津, 真係比佢個名同賣相吸引, “爆炸男爵沙律”, 最鍾意係佢有個半生熟蛋, 同沙律菜一齊食,估唔到個味咁夾, 入面有好多炸薯絲,食落有脆仆仆口感, 真係好好味, 我小朋友好開心咁不停話係薯片黎.第二個到, 係小食”一口雞塊” , 一上枱時, 見佢好明顯係剛炸完即上枱, 所以我地都唔敢立即食, 放涼一陣先食, 呢個雞我覺得無咩特別, 但係佢個芥末醬, 真係幾好味, 比一般無咁辣, 同偏甜, 居然連我小朋友唔怕食芥末之餘, 仲係咁食.第三個到小食係”唐揚甜蝦”, 我同我先生都覺得好好味, 食呢個好方便
第三個到小食係”唐揚甜蝦”, 我同我先生都覺得好好味, 食呢個好方便, 因為我連蝦殼都食埋, 脆口又香口, 好好食, 最衰小朋友係到, 如果唔係伴啤酒就一流!
終於黎拉麵, 我見佢海報寫, 每日限量20碗, 所以點都要試下呢個”番茄豚骨拉麵”, 個蕃茄汁睇落好濃, 聞落好香, 但食落又唔係太酸, 都幾開胃, 我小朋友都食唔停口, 入面豚骨, 應該係豬頸肉黎, 有2大塊, 啖淡肉, 個拉麵好彈口, 煙煙韌韌, 好有我係日本食拉麵感覺, 後來我先生話, 拉麵係佢地係自己手打.
我先生叫左個”咖哩豚肉片拉麵”, 不過就覺得個咖哩味比較淡, 如果杰身d , 濃d 會更好味d. 豚肉片, 我覺得比個豚骨食起上黎易食. 但2款拉麵比較, 我地大家都係鍾意”蕃茄豚骨拉麵”.
2013-08-25
午餐