2020-11-27
尋日去開置樂搵嘢食,突然間醒起以前勁鐘意去既小曼谷,因為食物水準超哂班點知尋日買完外賣返屋企,簡直O哂咀,我叫左一碗細既冬蔭功,炸蝦餅,菠蘿炒飯同埋馬拉盞炒西蘭花,埋單$168,我心諗"點解咁平既?"原來佢一個餸既份量,仲少過酒樓份量既一半,但係價錢只係平過酒樓少少,簡直係超搵笨,食物質素差過以前太多,簡直唔可以叫做好食1. 冬蔭功一啲都唔辣,仲成碗椰子味,成碗湯入面勁多菇,$37一碗都接受唔到既質素,我俾錢嗰陣問個收銀,3個大人係咪應該買大碗,佢仲同我講細碗就夠喇,咁細碗,一個人飲就差唔多2. 炸蝦餅算係有番少少正常水準既餸,不過都唔可以叫做好食3. 馬拉盞炒西蘭花仲離譜,佢收我酒樓價,但係西蘭花連半個飯盒都無,大部份都係"碎濕濕",起離譜4. 菠蘿炒飯都係騙案嚟架,離哂譜,收我$68-$70,竟然俾半盒飯我,一個人都唔夠食啦。嗰盒飯,除左係黃色之外,無一樣嘢係附合到菠蘿炒飯既要求總結,一定唔會有下次
2. 炸蝦餅算係有番少少正常水準既餸,不過都唔可以叫做好食
總結,一定唔會有下次