2016-08-15 1472 瀏覽
請朋友食生日飯, 朋友話想到呢間Amour Corner 食海鮮, 一於同佢嚟食。 其實好耐之前我已經同另一個朋友食過一次, 今次再嚟,依然能保持水準, 抵讚!朋友想食 ,就叫了個海鮮拼盤, 拼盤有法國N4珍珠生蠔、 西班牙大頭蝦、 鮑魚仔及藍青口。 拼盤一到,我已經被又大又紅的大頭蝦吸引著視線, 急不及待的已拎咗隻大頭蝦到自己碟上, 大頭蝦都幾大隻幾長, 拼落刀叉旁邊都佔咗刀叉三分二長度。 剝殼嗰時, 蝦身juicy,有很多水滴出來。 我輕輕舔一舔手指, 真係好甜, 剝完隻蝦放入口嗰下, 啖啖肉又爽又鮮甜。 同朋友一人一隻唔夠喉囉! 珍珠生蠔睇落唔算肥美, 但食落去都好味, 呢種法國N4珍珠生蠔係偏鹹嘅, 海水味較重, 但我鍾意海水味重啲嘅生蠔, 蠔肉都幾滑, 由於細隻嘅關係,真係可以“good”一聲咁吞咗落去…… 鮑魚仔同藍青口就麻麻地啦!呢度都係主打二人晚餐, 前菜有 巴馬臣火腿配哈密瓜 、青蘋果鵝肝多士、凱撒沙律及是日餐湯西蘭花忌廉湯 ,主菜點左燒烤醬汁豬肋骨, 忌廉汁煙三文魚菠菜意粉。巴馬臣火腿夠乾身夠鹹香, 味道夠濃,係好食嘅! 青蘋果鵝肝多士依然係一個好配搭, 煎咗嘅鵝肝

海鮮拼盤
巴馬臣火腿配哈密瓜 、青蘋果鵝肝多士
青蘋果鵝肝多士
巴馬臣火腿夠乾身夠鹹香, 味道夠濃,係好食嘅! 青蘋果鵝肝多士依然係一個好配搭, 煎咗嘅鵝肝熱辣辣,鵝肝油浸晒入多士裏面, 鵝肝本身有少少厚度, 青蘋果的果酸味中和了鵝肝本身的油膩, 如果唔係好難成啖鵝肝擺入口。

個西蘭花忌廉湯好特別, 西蘭花已磨成碎, 但磨得好幼細,而且成碗湯都充滿濃郁西蘭花及忌廉湯味, 鹹鹹哋都幾好味嘅!
燒烤醬豬肋骨盆滿江紅的且香噴噴, 沒想到一刀切下去是如此的爽林, 很快便把他們分開了, 肉質士林兒園的一點也不乾一點也不難咬, 燒烤醬酸酸甜甜的很醒胄,只不過週邊的部分手為燶了小小。
燒烤醬豬肋骨
忌廉汁煙三文魚菠菜意粉, 賣相可以再好看一點, 味道一般,但煙三文魚可再大件或多少少。
忌廉汁煙三文魚菠菜意粉
甜品不能不吃吧! 意式奶凍及dreyers雪糕蛋卷 - 曲奇雪糕沒什麼特別但不得不提他們的牛奶布甸,充滿奶香而且濃滑, 甜度剛剛好。
意式奶凍及dreyers雪糕蛋卷
Amour Corner 水準依然保持得很好, 且很欣賞這裏的上菜速度及效率性高 , 每碟餸都是即點即做, 一碟接一碟時間調教得剛剛好, 雖然座無虛席,但我們都不用等上菜,是十分周到的服務。
2016-08-09
5 分鐘 (堂食)
意式奶凍及dreyers雪糕蛋卷