2021-04-16
九龍城又唔一定要食泰國菜嘅,今次食呢間川菜就非常唔錯喇事源昨日跟同事搵泰國菜食嘅時間,就見到呢一間新開張嘅紫陽麻辣廚房,不過因為預先諗住食泰國菜,所以就無去試到。咁今日又有朋友相約飯局,咁就決定再度重遊九龍城,而今日嘅主角就呢間川菜鋪頭,結果食完出黎都非常滿意 望見餐牌都見到好多款式,有辣有唔辣,任君選擇,而且部份菜式仲有份量選擇,人少少可以叫份細,試多幾款菜式,價錢都相當平民,豪食都唔會肉赤▪️酸菜魚酸菜魚係我必點嘅菜式之一,酸酸辣辣味道開胃,魚片嫩滑入口軟化,呢樣野鋪頭完全做到到,湯入面仲有海帶、魔芋、寬粉等等配料,從店員口中得知其中魔芋同寬粉都係自家制作,而且湯料份量多又唔油膩,誠意推介▪️奇味雞煲(不辣)川菜成日都俾人辣嘅感覺,令到好多人對川菜卻步,而呢款雞煲就適合鐘意濃味又唔食得辣嘅朋友喇。雞件醃得相當入味,配料同雞件炒到乾身上煲,上枱仲熱辣辣,而且雞肉都嫩口,夠哂惹味送飯一流▪️大盤花菜炒菜方面同樣都有水準,有椰菜花、唐芹、青椒等等制作而成,味道同樣惹味醒胃,而且蔬菜用料都算唔錯,加上烹調時間啱啱好,的確唔錯
九龍城又唔一定要食泰國菜嘅,今次食呢間川菜就非常唔錯喇
▪️酸菜魚
▪️奇味雞煲(不辣)
▪️大盤花菜