2022-11-22
今日想同朋友一同嘗試日本菜,於是去咗呢一間叫做姫嘅日式餐廳度食飯。環境感覺親切,感覺處身於高級日本嘅居酒屋內用餐。我哋嗌咗個鰤魚酒粕潰配小松菜,可以食得出在油甘魚中添加好重味嘅鰤酒醃製,是罕見做法,很欣賞。非常濃郁可口、酸酸甜甜,頗醒胃。另外,炸日本長芋,配上他他醬味道很配合,不像新鮮淮山吃下有種難吃的黏液,爽口,炸得脆而乾身。我們另外叫了一份沙甸魚魚苗魚生沙律。把沙甸魚苗炸成一塊脆口嘅薄脆,賣相吸引好。加上新鮮魚生及沙律,感覺得意。日本銀鱈魚刺身,輕輕俾火焯,感覺嫩滑蜜柑鯛剌身。最有驚喜呢個蜜柑鯛剌身,本身自帶一些果香或青草味,有種薄荷淡淡既味道。感覺吸引。至於名為阿波尾系列的串燒亦濃郁可口,尤其雞皮串燒值得一試。我地叫咗一份雙色味噌生蠔燒,生蠔口感豐富,再配上兩種不同的味噌醬,帶出截然不同的口感。另外我們叫了一份沖繩腐乳蘆筍文甲魷魚,魷魚本身質感彈牙。質感亦比一般嘅軟綿。再配上濃郁而滑口嘅腐乳,感覺不俗。我個人認為值得重點推介嘅係燒甲羅蟹道樂,在我們面前依小型爐火烤熟,蟹蓋內含有濃濃的蟹膏,可與脆口的麪包一起進食。另外一大推介係八代海苔吞拿魚腩卷,卷內的芝士味極濃郁,加上較為味道淡
日本銀鱈魚刺身,輕輕俾火焯,感覺嫩滑
我個人認為值得重點推介嘅係燒甲羅蟹道樂,在我們面前依小型爐火烤熟,蟹蓋內含有濃濃的蟹膏,可與脆口的麪包一起進食。另外一大推介係八代海苔吞拿魚腩卷,卷內的芝士味極濃郁,加上較為味道淡淡的吞拿魚溶,整體融合得極之恰當,是另一賣點,值得推介。
總括而言今次用餐嘅體驗極佳,有著非一般日本餐廳用餐嘅水準。對於日本菜有興趣的朋友值得推薦。