2020-03-27 861 瀏覽
先生下晝要喺附近處理公務,我見放假專登出嚟陪佢食個午飯,本來喺水牌見到有嚐越,但上到嚟先發現冇開門,見到附近有小王牛肉麵,似乎都幾出名,而且又多分店,不加思索就扑錘。午市套餐價錢算係合理,尤其喺大商場入面,午市套餐價錢由48到68蚊不等,跟餐有兩碟小菜同飲品,可以話係幾化算。今日嘅小菜係酸菜同漬茄子,味道普普通通。牛肉麵嘅湯底係養生牛骨湯,期望嘅香濃牛肉味欠奉,反而帶有好重嘅藥材味,完全掩蓋牛骨湯原本嘅味道,同印象中台灣牛肉麵香濃滋味嘅湯底背道而馳,實在有啲失望⋯⋯牛肉尚算軟腍入味,但有一兩件牛筋偏韌,好難咬開,水準參差。蚵仔麵線亦完全唔係嗰回事,其實都唔期望好食到好似阿宗麵線咁,但味道同台灣食到嘅完全唔同,冇蒜蓉,亦冇黑醋,除咗大家都有加入蠔仔⋯⋯所謂嘅麵線唔係台灣嗰種軟滑索湯嘅幼細麵線,而係米粉,口感粗糙,充其量只能講佢係一碗加咗蠔仔嘅上湯米粉。唯一令人欣慰嘅係蠔仔頗為新鮮,鮮味搭救,粒粒光亮飽滿。豆醬炒生菜竟然係成餐飯最好味嘅一道,豆醬又鹹又鮮,令生菜變得非常惹味。跟餐飲品有四款選擇,除咗我哋揀嘅珍珠奶茶同檸檬茶,仲有金桔鮮檸檬茶同荔枝玉露,飲品質素中規中矩,不過不失。寫食評嘅時

半筋半肉湯麵(養生牛骨湯)

牛肉尚算軟腍入味,但有一兩件牛筋偏韌,好難咬開,水準參差。

蚵仔麵線

唯一令人欣慰嘅係蠔仔頗為新鮮,鮮味搭救,粒粒光亮飽滿。
豆醬時蔬

前:  珍珠奶茶      後:  檸檬茶
寫食評嘅時候先發現原來分店數目已經由從前嘅十一間減到而家嘅四間,大家對佢嘅評價亦係好壞參半,今日一試實在覺得係反映事實,希望餐廳喺菜式嘅味道同品質上面多下苦功,還原台灣菜應有嘅味道,留住客人。

豆醬時蔬