2018-02-02 616 瀏覽
朋友住喺港運城,渣華道粵華酒店入面嘅「新斗記」,可以話係佢嘅飯堂。這天有事要來北角,辦完後相約友人一敘,好友提議叫埋 T 一齊去「新斗記」食燒乳豬,我當然舉腳贊成。其實筆者對這間「新斗記」亦不陌生,因為之前喺北角上班時,間中都會和同事去飲茶。印象中,店子生意甚佳,經常座無虛席,午市有即叫即製點心供應,而晚市就以經濟實惠小菜作招徠。餐廳位於酒店一樓,店內地方頗闊落,用餐區以圓檯為主,椅桌擺放得雖然有點密麻,但環境唔錯,光猛潔淨,配上一室簡約裝潢,整體感覺亦蠻不錯。桌上餐具很精美,以手繪公雞為主題,充滿懷舊味道。餐前小食有鹹香酥脆嘅花生同爽口嘅青瓜。至於茗茶及滾水,收費就以人頭計每位 $15。拿起桌上餐牌,除了有一系列廚師推介外,還有靚湯、羹精選、粥粉麵飯、濃湯雞煲翅、紅燒 BB 鴿、蜜汁叉燒皇、生猛海鮮和小菜,唔少得嘅,當然還有招牌即燒乳豬、脆皮燒鵝皇等以供食客選擇,多寡隨意,豐儉由人。朋友是熟客,當然由他點菜。先來一味香口的「大排檔菜色」椒鹽鮮魷 ($118),椒鹽鮮魷雖然是最尋常不過的小菜,但要做得好,其實相當困難,每次點吃,不是粉漿太厚,就是椒鹽味不足。不過這裡嘅鮮魷,水準真係唔錯

朋友是熟客,當然由他點菜。先來一味香口的「大排檔菜色」椒鹽鮮魷 ($118),椒鹽鮮魷雖然是最尋常不過的小菜,但要做得好,其實相當困難,每次點吃,不是粉漿太厚,就是椒鹽味不足。不過這裡嘅鮮魷,水準真係唔錯,咬落彈性十足,帶脆口,不太腍亦不太韌,而且粉漿極佳,只是薄薄的一層,入口金黃鬆化又不死實,連喼汁也不用蘸!

接著的紅燒 BB 鴿 ($48x2),水準亦不遑多讓,兩隻乳鴿件頭雖然不大,但外形脹卜卜,體態結實。咬開外皮,相當香脆,而且一點也不油膩,連入面嘅骨都有豉油香,加上肉質幼嫩,肉汁豐盈,令人愈吃愈滋味。伴吃的蝦片亦有水準,鬆脆可口,蝦味濃郁,記得唔好錯過。

招牌即燒乳豬 ($188),乳豬點左 1/4 隻,上桌時會跟埋醬料。先挾起一片乳豬試試,皮薄而鬆脆,入口充滿油香,而且師傅在上檯前已事先片去黏著乳豬皮的肥膏,所以食落完全不覺油膩,好食到停唔到口。至於下面的乳豬肉,質地亦夠曬嫩滑,的確名不虛傳,不愧為鎮店之寶,吃時亦可蘸少許乳豬醬,以增添風味。

接住上桌嘅係臘味炒芥蘭 ($108),碟芥蘭分量都幾多,臘味有臘腸、潤腸和臘肉三款,臘腸略嫌硬身,而潤腸就比較腍同香口,加上肥瘦適中,食落煙韌帶嚼勁。臘肉肥滋滋,頗為油膩,不是我杯茶。芥蘭非常新鮮,外表碧綠,而且炒得唔錯,夠曬鑊氣,色澤油亮,既爽口又唔硬身,清甜而不苦澀。

壓尾是瑤柱蛋白炒飯 ($118),瑤柱味道鹹鹹香香,很惹味,飯底炒得粒粒分明,而且乾身不油,落完全不覺膩口,有水準。

飯後有糖水送,有紅豆沙同綠豆沙可供選擇,揀了前者。紅豆沙送上後,先舀起一看,原來入面有好多紅豆粒同蓮子,紅豆大粒得來又充滿豆香,蓮子煲至腍身,入口粉綿,食落又甜又香。整體來說,店裡的食物和招呼都唔錯,水準穩定,人人啱食,大家都吃得很滿意。
2018-01-31