2020-03-04 669 瀏覽
間唔中都會食下滿江紅小甜甜,都食咗五六年,次次都叫好多嘢,今次兩個人食只係叫咗個涼拌土豆絲同埋水煮烏江魚鍋。以前食開酸菜魚同埋蒜泥白肉,間唔中都會好懷念,今次一是新野就出事。涼拌土豆絲係前菜,醋味比較重,我本身唔食醋所以唔太喜歡,欣賞啲土豆絲切得好幼,口感好似食緊麵,又唔算太辣同太咸,係一個唔錯嘅前菜。水煮魚非常之辣,辣到食唔到魚嘅甜味,每一次都好驚畀辣油辣親,忍唔住叫咗杯司樂解辣。第一次烏江魚,冇咩特別,魚味唔出質感亦偏硬,都鍾意食桂花魚多啲。配料有啲青瓜、金菇、粉絲同埋芽菜,但係由於實在太多辣油,所以都唔係好食到。成個窩好大兜,兩個人食真係食唔晒,人多的話叫碗飯應該唔錯。