朋友推介水門雞飯。今日在Hysan Place行完街便去附近水門雞飯試下。2pm去到店都好多人,被安排坐bar檯,可以望到對面大厦和路旁的樹,自成一角,比想像中舒服。叫了半隻水門雞,賣相透人,見到都想食。雞已起骨方便吃,半隻份量都不少。雞皮薄而爽,雞肉入口鮮嫩有雞味,不咸不肥腻,肉質靚,真材實料,美味。喜歡濃味可以沾隨雞附上微辣的調味醬油,我覺得不沾醬油更原味。跟雞上的冬瓜湯黑椒味濃,不錯。另外叫了碟六星鮮蟹肉炒飯。叫得六星,果然有水準。炒飯面和內面都有鮮蟹肉,蟹肉鮮甜,炒飯夠火喉,微辣,內有葱和蛋,好食。最後飲埋個椰青,椰青鮮甜,我連香嫩的椰肉都吃埋,滿足!除了雞,其他招牌菜如串燒,泰式豬腩肉,船粉等都吸引,下次再試。

最後飲埋個椰青,椰青鮮甜,我連香嫩的椰肉都吃埋,滿足!

• 六星鮮蟹肉炒飯
  • 水門雞