2010-02-23 14 瀏覽
話說星期日同班小學同學去咗旺角潮樓食開年飯,之前一早去book咗間房,諗住自成一角開心啲啦,book房嗰陣問佢有冇牌打,佢話有,5點可以開始,仲問我幾點攞房,咁我咪話5點囉。 好喇,星期日16:45上到去攞房,一入去見到間房門口寫住「張小姐宴客」,我已經面黑,不過諗住算,唔理,入到房見已經擺好咗16位大圓檯,咁我走返出去問reception姐姐啦... 我:請問係咪有牌打架? 佢:(望咗我一望)你有話打牌咩?(跟住走去查登記簿) 我心諗,我梗係有話打牌啦,唔係我咁早嚟攞房做乜啫!就算我真係無講清楚,你都唔係咁嘅態度對客呀? 跟住佢就無理過我,只係喺對講機嗌同事幫我set檯,我望住佢佢都唔理我,好,咁我入房等! 跟住有個部長入嚟幫我set檯,佢將將大圓檯搬入少少,好勉強咁開咗張麻雀檯俾我,但係根本閂唔到門,有一個仲要坐到出門口咁打!我仲其實仲有少少位可以搬,我嗌部長再搬入啲張圓檯啦,佢又話有嘢頂住,唔搬! 跟住佢出咗去,我望一望張檯,頂乜Q啫,你唔想搬咋下話,跟住最後係我同我朋友出手搬,都痴線架!搬完之後張麻雀檯終於可以入返間房,雖然間房喺堀頭巷,正常唔會有客行過,但係嗰條係員工通道喎,

我:請問係咪有牌打架?
佢:(望咗我一望)你有話打牌咩?(跟住走去查登記簿)

跟住佢出咗去,我望一望張檯,頂乜Q啫,你唔想搬咋下話,跟住最後係我同我朋友出手搬,都痴線架!搬完之後張麻雀檯終於可以入返間房,雖然間房喺堀頭巷,正常唔會有客行過,但係嗰條係員工通道喎,而且你叫我坐到出房門口打牌,咁我book間房嚟做乜?

到啲朋友陸逐嚟,個個都問我做乜門口寫住「張小姐宴客」,我頂唔順,反轉咗張紙算數,我費事叫佢print過張,唔想浪費紙張。點知有個部長行過見到張紙反轉咗,又召阿reception姐姐埋嚟問,跟住姐姐望住我,問我唔係姓張咩?我話係,不過係我本人,跟住佢又唔出聲行咗去。嘩,想點呀......

到後來打完牌食飯,都係我地自己搬返張圓檯咋...

今時今日仲有啲咁嘅服務態度,唔係我好脾氣加埋新年流流,你真係睇我同唔同你開年!

我講過,呢間嘢我係唔會再去,坐房已經特別貴,仲要受氣,你去埋我份啦!
2010-02-21