2014-05-25
星期六我倆去開大圍睇展覽便計劃dinner去大圍icon新強記食。因好早睇完展覽,我地5:45pm便坐低叫野食,帶honey一場來到,梗係要食乳鴿啦:燒乳鴿 - $60雖然貴,但真係好惹味,咬落去好juicy, 我地2個人order一隻便夠~招牌雞粥 - 兩個人叫一碗便可以(4個人或以上便order一窩) ~因是2人份量,粥底超綿,真心未食過咁綿既粥,粥面亦有好多葱花(出面果啲俾好少架咋), 啲雞亦醃得很美味,呢個雞粥我勁like~~酥炸大腸 - 個甜酸醬係錦露雲吞啲醬,好味,但炸大腸略嫌炸得唔夠脆,但大腸底下的菠蘿好清甜,叫做balance番。蓮藕炆腩仔煲 - 另一驚喜之作,我地以為俾燒腩仔或普通燒肉落去炆,但原來俾豬手/腳既肉我地,個煲好多豬手/腳肉,啲蓮藕亦吸哂醬汁味道,送飯一流(叫左一碗白飯) !!total連茶介加一合共$26x, 餐飯真在好好味,咁多年不論來飲茶或食晚飯,其水準依舊高企冇退步,掂!