2021-08-03 2964 瀏覽
今天突然諗起我好喜歡嘅Lawry🥩😍佢嘅最大特色應該就係招牌菜Prime Rib,餐廳會將牛排放喺烘烤箱以120度低溫烘烤,再擺喺銀色不鏽鋼餐車保溫,然後即席係客人面前依照唔同要求厚度做分割。Prime rib set 包括有沙律,薯蓉,英式酥餅。🥗冰旋翡翠沙律(The Famous Original Spinning Bowl):職員會為你附上一套冰凍過嘅叉同盤,然後將材料同醬汁放入一個冰鎮不銹鋼大碗入面,一邊轉動,一邊攪勻。佢嘅沙律菜同麵包粒一直都係非常新鮮,食落好清新同卜卜脆,醬汁酸酸甜甜,係非常好嘅開胃菜。🦞龍蝦濃湯 (Lobster Bisque):每次嚟我都必叫,每一啖都係烤焗過嘅蝦殻味同濃郁嘅龍蝦味,濃稠度啱啱好,龍蝦肉煎香過,彈牙又鮮甜,好好味。🥩特色燒牛肉(Pirme Rib):Califonia Cut,Lawry Cut同埋Diamond Jim Brandy Cut我都分別食過,但個人最喜歡係Lawry Cut。Lawry Cut好厚切,但份量適中,唔會因為太薄身而覺得唔夠喉,亦唔會令我感覺過飽而無咁好食。生熟程度我較喜歡medium rare,肉質好嫩滑,濕潤

Prime rib set 包括有沙律,薯蓉,英式酥餅。

冰脆翡翠沙律  The  Famous  Original  Spinning  Bowl

龍蝦濃湯  Lobster  Bisque

🦞龍蝦濃湯 (Lobster Bisque):

特色燒牛肉  Prime  Rib,香滑薯蓉 Mashed  Potatos,英式烘薄酥餅 Yorkshire Pudding

🥩特色燒牛肉(Pirme Rib):
Califonia Cut,Lawry Cut同埋Diamond Jim Brandy Cut我都分別食過,但個人最喜歡係Lawry Cut。Lawry Cut好厚切,但份量適中,唔會因為太薄身而覺得唔夠喉,亦唔會令我感覺過飽而無咁好食。生熟程度我較喜歡medium rare,肉質好嫩滑,濕潤度同肉質柔軟度足夠,而油脂同肉味平衡得非常唔錯,每次我都唔會失望。

而香滑薯蓉(Mashed Potatoes)同英式烘薄酥餅(Yorkshire pudding)就唔多作分享,因為我自己認為呢兩款雖然都做得唔錯,好似薯蓉係有薯仔粒口感但就唔係太重牛油香,個人喜歡牛油味濃厚嘅。而酥餅幾香但味道並非我特別喜歡的口味,所以每次我都只食小小🙈

而佢之前由和記大廈搬咗去嘉軒大廈,所以餐廳裡面嘅座位擺設都改變咗。而家如果兩個人去食,座位比較窄,同鄰座距離相當近,坐得唔太自在,呢點覺得的確比以前有啲不足。
龍蝦濃湯  Lobster  Bisque
  • 龍蝦湯