2019-05-18
因今日接到電話知道細佬入左院,所以放工後成家去了醫院探佢,探完病後,因弟婦今日搞我細佬入院好攰,想快快回家,但又唔想煮飯。所以搭車去到火炭呢間酒樓快快脆食飯跟著佢趕返屋企瞓覺。其實我對呢間酒樓冇咩好感,因為上次媽咪在呢度擺生日酒時都遇過一個經理好不禮貌,但既然趕時間,就求其去呢度食啦。媽咪打開個餐牌好耐都揀唔到想食乜,後來由我發板求其揀幾樣餸快快食完返屋企便算。第一個係春菜黃豆排骨煲,春菜有點老,但好腍,排骨好大舊,但冇乜肉,個上湯味道都還可以。魚香茄子煲好香魚香味,個茄子份量好多。全煲都夠惹味,送飯一流!潮式煎蠔餅好大碟,好多蠔响入面,外面脆漿炸得好鬆脆好香口,入面蠔餅好香好夠味!沙巴龍躉蒸得好滑,好新鮮,好快被我們一口氣食晒。菠蘿咕嚕雞球冇咩特別,酸酸甜甜,不過不失。呢度既白飯用上砵仔蒸,份量啱啱好!飯後有甜品送,可揀紅豆沙或蕃薯糖水,我地就揀左蕃薯糖水,食落都幾重蕃薯同薑味,只係甜左少少!六個人連茶介加一大約食左六百蚊,在百樂門食飯,呢個價錢差唔多了。
沙巴龍躉蒸得好滑,好新鮮,好快被我們一口氣食晒。
菠蘿咕嚕雞球冇咩特別,酸酸甜甜,不過不失。
呢度既白飯用上砵仔蒸,份量啱啱好!