2024-05-25
Mansons Lot📍灣仔汕頭街1-3號地舖又一個忙碌既星期過去,我同朋友趁周末前夕,約咗一齊食晚飯。今次我哋又去咗汕頭街搵食,發掘到一間專門提供澳洲風味嘅cafe。佢哋主打all day breakfast,搭配多款pasta供以選擇,無疑係一個輕鬆歇腳嘅好地方。我哋都好鍾意cafe以黑白為主嘅裝修,感覺簡約而不失格調,加上黑膠唱片主題同朝啡夕酒嘅餐飲安排,坐得舒適又寫意。 💰$108Smoked Salmon & Buffalo Cheese Omelette 🐟🧀🍳Omelette係呢度嘅招牌菜式,所以我同朋友都點咗份試試。餡料有蔬菜、芝士同海鮮等共8款配搭供選擇,照顧到vegan同一般食客嘅飲食需要。另外,仲可以加配各式各樣side dish,薯餅、炒蛋、炒蛋白、牛油果、雞胸、軟殼蟹、Parma ham⋯⋯選擇非常豐富,令客人可以自組喜愛嘅配搭,享受另類嘅all day breakfast!不過我哋出晒名胃口細,所以我哋都只係單點咗一份煙三文魚芝士omelette。Omelette份量好大,足足佔咗餐碟一半,蛋色偏黃,蛋皮表面煎至金金黃黃,灑上香料、伴以多士同雜菜沙律,擺盤同
📍灣仔汕頭街1-3號地舖
💰$108
不過我哋出晒名胃口細,所以我哋都只係單點咗一份煙三文魚芝士omelette。Omelette份量好大,足足佔咗餐碟一半,蛋色偏黃,蛋皮表面煎至金金黃黃,灑上香料、伴以多士同雜菜沙律,擺盤同賣相都叫人食慾大增。
切開omelette,裏面嘅芝士同煙三文魚好足料,有蛋汁溢出,蛋味濃香,口感非常滑溜。Salad dressing酸酸甜甜,十分開胃;多士軟硬適中,質感鬆軟,包皮帶有少許嚼勁,放上omelette一同食用,滋味滿滿。
💰$106
Penne Carbonara 🍝
主食今次由我選擇,我點咗至愛嘅Carbonara,配以比較少食嘅penne,價錢非常實惠。醬汁creamy濃郁,煙韌嘅penne比意粉更掛汁,加上大量香口嘅煙肉條同蘑菇粒粒,口感豐富有層次,絕對值得試試!
💰$103
Nachos 🌮
以snacks嚟講,呢份nachos份量好足,3-4人分食都必定夠食。餐廳選擇用已調味嘅tortilla chips,再喺上面放上海量sour cream、guacamole、芝士片等,灑上芝士粉,再將面上嘅芝士片烤至微焦,整個小食都散發住非常濃烈嘅芝士味,正!
Nachos伴有酸酸辣辣嘅spicy sauce,加少少就可以中和醬料嘅飽膩感,唔怕辣嘅可以試試!
💰$45
Black Sesame Latte ☕️
熱latte嘅奶同黑芝麻比例相若,所以雖然飲落有好濃好香嘅黑芝麻香氣,但都唔會似芝麻糊咁杰身。灰白奶泡拉出完美拉花,配上紅色咖啡杯,賣相搶眼到要影多幾張。
💰$45
White chocolate 🍫
本以為白朱古力會好甜好膩,但呢杯regular size嘅熱白朱古力甚至比一般熱朱古力嚟得清淡,甜度偏低,反而比較重奶香味,同今晚嘅餐點好夾。