餐廳: 容記小菜王
資訊:

2023-08-04 281 瀏覽
之前細佬話呢間可以一試,所以我又call眾姐妹去開餐,配上 farewell 名義,找來10條女小菜館比想像中細,樓下只是接待,全都要坐𨋢上1樓。有卡位、有圓枱、有方枱。枱與枱係好逼,人聲沸騰, 說句話也要喊出來才可以聽到.  這里似乎有點焗熱, 叫了部長幫忙調大冷氣, 看著他拿著遙控調了後面那台的頭頂空調.  但坐著坐著, 幾位好友已忍不住出動風扇仔 or 紙張撥動空氣 or 毛巾仔抹汗.  於是我們又找另一位侍應問可不可以調大一點我們頭上的空調, 因為看到空調顯示是28度……...  侍應說: 這部壞了.OMG……怪不得之前部長是調後面那台空調.  既然有部空調壞了, 仲乜5放台風扇吹吹風呀…….難道這是逼使顧客按時交枱的方法 (用餐時限: 2小時)…………..流著汗也要吃飯, 又不方便再轉場, 只好熱住食……….我地叫咗:白肺湯($298) : 5 掂, 無杏汁味道和香味, 湯水也不夠白, 呢個可以ban冬瓜盅($268) : 宣傳單張說4-6位用, 但阿姐好勁, 可以分到10碗出來.  味道5夠鮮甜濃湯手打魚腐浸勝瓜($88) : 呢個得, 入味~咕嚕肉($88) : 一般,

流著汗也要吃飯, 又不方便再轉場, 只好熱住食……….

我地叫咗:

濃湯手打魚腐浸勝瓜($88) : 呢個得, 入味~

咕嚕肉($88) : 一般, 我食過其他幾間食店, 味道比這里好~

椒鹽淮山($88) : 幾特別, 未試過用咁GE 方法去整淮山, 不錯~

燒肉(大, $168) : 5 係話5 好食, 只係話揚名國際就太太太誇張, 因為佢GE 脆皮和肉味, 我覺得中等, 而且配醬也麻麻.  可能街市燒味檔和其他酒家都不停進步, 所以我5 覺呢間有咩亮點

小炒皇($128) : 呢個夠鑊氣, 好味~

薯角和牛粒($168) : 薯仔差D D, 和牛粒OK~

椒絲腐乳通菜($78) : 掂~

虎斑三寶($448+$128) :
斑球炒西蘭花 >炒得夠火喉, 上枱已聞到香氣
蒸頭腩 > 5得, 調味不夠, 無乜蒜蓉
吊燒雞 (套餐係半隻, 加多$128 變1隻)  >見到幾枱都點呢個餸, 又真係OK 喎~

整體來講,
味道 : 一般, 份量合理, 價格親民, 可以食~~
環境 : 擠逼D, 又有冷氣問題, 最好改善一下~
員工 : 態度幾好, 有衝勁, 又有禮貌~

2023-07-28