2010-03-06 3 瀏覽
今晚揀咗一間位於大坑嘅"越南站餐廳"食飯慶祝除夕+與女友的週年紀念日~未夠七點,已經去到,雖然樓面不太大,不過環境舒適,座位亦夠寬敞,昏暗的燈光,蠻有情調~ 可能時間尚早,不太餓,女友先點了杯椰汁紅豆冰,味道不太甜,挺清新的,不過椰汁味不夠重,而紅荳亦煮得不夠淋。 通常這種餐廳都係一鍋過將所有叫咗嘅食物放晒上枱,經過上海婆婆一役之後,我今次改變一下點菜嘅方式,先點頭盤加小食,食到咁上下先再叫主菜!!!!頭盤點了柚子蝦沙律、 軟殼蟹卷及沙嗲雞肉串~柚子蝦沙律: 估不到份量挺大的,沙律嘅base主要係柚子同雜菜絲,另外有開了邊的蝦及少量花生碎~柚子味道開胃,蝦肉新解,由於開了邊的關係,去掉了蝦腸,感覺也乾淨點!而花生碎則令整個沙律增加了一些層次感!味道算係ok呀!! 沙嗲雞肉串: 沙嗲味夠,雞肉外面燒到少少脆,裡面挺嫩滑,只是略嫌雞肉少了點juicy,乾身了少許,而且幾油膩吓~不過,整體味道都算不錯! [b]軟殼蟹卷: 以米紙包住炸軟殼蟹、米粉、菜及香草葉~個人而言,蠻喜

b]軟殼蟹卷: 以米紙包住炸軟殼蟹、米粉、菜及香草葉~個人而言,蠻喜歡食軟殼蟹的,不過凍了的軟殼蟹就......加上我同女友都不太喜歡香草葉嗰陣味,所以覺得不好食!

原來食完哩幾樣嘢,已經好飽,結果這餐就係沒有主菜的情況下結束~

Vietnam Station
椰汁紅豆冰