2020-01-06
一直都想嚟食船麵,難得友人今日肯等位,一於嚟等啦~ 結果等咗45分鐘首先,服務態度良好,由留名等枱至安排座位及落單,一一都有安排。由於枱與枱之間距離相當近,如身上有厚䄛和背囊,侍應們都會遙指牆上面嘅掛鉤,等你可以先掛上唔駛坐得好論盡。環境、音樂都似落咗酒bar一樣,如喜愛熱鬧氣氛,此店確係一間好選擇。Entrees 方面我哋叫咗虎蝦青芒果沙律同泰式蟹肉奄列 - 前者妹仔大過主人婆,成碟花生、芽菜同蝦乾仲多過啲青芒果絲;反而後者無論香味、鑊氣同味道都相當出色。主菜當然要食此行最大目的嘅船河 - 豬及牛兩個泰式濃湯河都有叫。兩個相比,個人覺得牛嘅較淋同好食,河粉係幼身果種,不過好掛湯汁,唔錯!甜品方面叫咗個椰子雪糕,十分值得一試,絕對係誠意之作 - 椰子雪糕加上花生粒同片片椰子肉,如果你係椰子迷就絕對不能錯過!另外我哋都叫咗啤酒同荔枝香茅梳打,埋單大概$750左右。雖然係香港米芝蓮推介,但我哋都應該唔會試第二次 - 原因係:食完個船麵當晚口渴非常,同真正係泰國食完船麵個感興趣好唔一樣⋯