2012-07-02 64 瀏覽
這是小弟第一次寫食評,原因只得一個:差話說小弟一月份果陣 join 左呢個集團嘅會籍,原因係覺得佢旗下嘅牛涮鍋確實又抵食又好食。自始之後,我差唔多一個禮拜終會幫襯一次,好似上左癮咁,又經常會約埋 D friend 響度開餐。記得五月份果次,三個人食 lunch,試左個上級和牛餐,果個餐真係正到不得了,碟碟和牛都係雪花紋,仲要係好均云果隻,入口即溶。我同 D friend 都好 impressive, 覺得每人二百幾都唔貴,因為D 牛實有在係靚,仲要係碟碟都咁靚,碟碟質素都咁高。唔係我吹牛,有相為証。果次食完之後,一直都好掛住果餐,希望再去食多次。點知上個月東亞卡做 promotion,晚市二人上級和牛餐做四百幾兩位,再加上個 friend 就快生日,於是乎訂左尋晚兩位。以為可以再次跟靚和牛相遇,誰不知呢個只係惡夢嘅開始。我地坐左三分鐘到,侍應就上在碟和牛上黎,不過個賣相就唔多好嘞,肥膏偏多。唔係我挑剔,因為同上一次 lunch 嘅上級牛比較,實在係有一段明顯嘅差距。 不過未擺落口就判佢輸,又好似講唔通。好啦,即管試下。D 牛好快淥熟,不過擺落口之後,我就發覺 D 牛嘅肉質差過上次,最起

這是小弟第一次寫食評,原因只得一個:差

五月果次好正

第一碟還可以
不過未擺落口就判佢輸,又好似講唔通。好啦,即管試下。D 牛好快淥熟,不過擺落口之後,我就發覺 D 牛嘅肉質差過上次,最起碼冇入口即溶嘅感覺,只係肉嘅纖維尚算 OK。我就問個 friend 佢嘅意見,佢話可能平時都係食慣呢度嘅六十分鐘 lunch,覺得牛肉嘅質素比起六十分鐘,甚至乎九十分鐘嘅普通進口牛都要好。即然今晚嘅主角都滿意,我就冇再理佢 D 牛嘅賣相,只有係咁一碟一碟 KO 佢。

點知食到咁上下,發覺開始唔多對路。我同個 friend 都覺得佢上嘅果D牛愈來愈肥,仲要肥膏嘅比例接近一片牛嘅三分二。我地覺得好丫May成,於是乎即刻叫侍應攞過一碟瘦D嘅俾我地。過左一陣,侍應攞過另一碟出黎,不過肉同膏嘅比例依然係五十五十。今次我真係火都黎埋,即摷返上一次上級和牛果張相出黎,叫個經理埋黎,問佢雖然有可能係D牛係取自唔同部位,同樣都係上級和牛,但係都冇理由兩次嘅和牛響質素上可以有咁大嘅落差嫁。個經理話幫我地入廚房,叫師傅刨過碟瘦D嘅俾我地。好嘞,過左一陣後,佢就拉埋個廚房師傅過黎,同我地講過D牛有兩個部位,一個係胸一個係膝,佢話其中一個係肥D,佢問我餐廳係得呢兩款,佢仲要講上次D牛咁靚,係因為平時攞黎做上級牛嘅貨用晒,所以先至會俾錯D靚牛俾我地喎。大佬呀,我點知咁多姐,我又唔係刨丁,點知你地會咁分喎。咁我同個 friend商量後,決定要D瘦D嘅牛。誰不知,個經理上過嘅新牛,一淥之下,發現牛嘅質素再次降級。
差到爆
今次D牛依然係肥,不過今次D牛係差到咬都咬唔開,連D肥膏都硬到好似玻璃膠咁,我個friend話就算係淥到一變色就夾上黎食,都係趙唔開嘅。佢話自己對食真係冇咩要求,但佢都食得出今次新黎嘅牛係好次等,簡直係「啦之」,即係國語嘅垃圾。佢話個經理放低碟牛之後就冇再過黎我地張枱,連問下碟牛O唔OK呀呢D門面嘢都冇。個friend話都唔知個經理係唔係鬥氣,特登俾D下欄嘢俾我地。最後D侍應仲催我地埋單添,大佬呀,仲有十五分鐘先至夠鐘,洗唔洗趕人走呀。

試過今次,我對呢間嘢徹底改觀。今次佢好明顯係將貨就價。大拿拿一個飲食集團,點都有買手呀嘛。唔通個買手係盲目入貨,連供應商俾次貨都check唔到嘅咩?再加上,次次上碟嘅牛肉質素都大上大落,咁證明左個供應商好有問題姐。如果連QC都做唔好,不如換左個供應商啦。做咩要將呢D無理嘅嘢轉介俾D客姐。講真,每人二百五,我地仲有好多選擇,實在唔需要食呢間嘢。如果二百五都做唔到,覺得冇利可圖,咁不如唔好做信用卡推廣丫,做咩要用埋D次貨黎呃D客姐。大佬呀,我係欣賞你D食物,先至入會,個個星期幫襯。你依家咁對D客,真係傷透人地個心。
2012-07-01
慶祝紀念