2017-02-14
約了朋友在上水用餐,來到茜廊,先前食過天水圍同樂富分店,覺得都幾好味,價錢又不貴,最好係沒有限制用餐時間,朋友聚餐都適合。餐牌選擇多,有晚餐set,散點加28蚊亦可轉餐,仲有優惠價加小食,真係包羅萬有。隨意點了幾款小食同主菜,百幾蚊有頭盤,主菜,小食等都幾抵食。先送上餐湯,是晚係粟米忌廉湯同羅宋湯,兩款都試試,朋友點的粟米湯很傑身,味道還好。自己點的羅宋湯有點過酸,茄膏重手左,但都好重蔬菜味,ok啦。餐包有兩款,一甜一咸,甜的是提子包,咸的是蒜容多士,兩者都烘過暖呼呼,幾正。小食要了黑松露薯條,薯條香脆,醬料係黑松露醬加沙律醬,味道正正常常。另一款要左焗田螺薯容,賣相雖然不佳,但好好味,田螺肥美,加了芝士同酸忌廉去焗,美味又不膩,正。仲有三文魚沙律,菜新鮮爽脆,配上蜜糖芥末醬,食咁多野要返一個沙律菜中和下,自我感覺良好。主菜點了一份pizza,蕃茄芝士,最簡單的款式但夾埋一齊就好好味。仲叫左牛柳併帶子,牛柳兩張塊抵食喎,肉質嫩滑又有牛味,五成熟剛剛好,帶子用芝士焗,幾香口,另外仲有一大堆薯菜,滿滿一盤,椰菜,三色椒,翠玉瓜等大雜燴。仲叫左魚扁意粉,魚煎得香口,已去骨方便食,扁意粉有
餐牌選擇多,有晚餐set,散點加28蚊亦可轉餐,仲有優惠價加小食,真係包羅萬有。隨意點了幾款小食同主菜,百幾蚊有頭盤,主菜,小食等都幾抵食。 先送上餐湯,是晚係粟米忌廉湯同羅宋湯,兩款都試試,朋友點的粟米湯很傑身,味道還好。自己點的羅宋湯有點過酸,茄膏重手左,但都好重蔬菜味,ok啦。 餐包有兩款,一甜一咸,甜的是提子包,咸的是蒜容多士,兩者都烘過暖呼呼,幾正。 小食要了黑松露薯條,薯條香脆,醬料係黑松露醬加沙律醬,味道正正常常。 另一款要左焗田螺薯容,賣相雖然不佳,但好好味,田螺肥美,加了芝士同酸忌廉去焗,美味又不膩,正。 仲有三文魚沙律,菜新鮮爽脆,配上蜜糖芥末醬,食咁多野要返一個沙律菜中和下,自我感覺良好。 主菜點了一份pizza,蕃茄芝士,最簡單的款式但夾埋一齊就好好味。 仲叫左牛柳併帶子,牛柳兩張塊抵食喎,肉質嫩滑又有牛味,五成熟剛剛好,帶子用芝士焗,幾香口,另外仲有一大堆薯菜,滿滿一盤,椰菜,三色椒,翠玉瓜等大雜燴。 仲叫左魚扁意粉,魚煎得香口,已去骨方便食,扁意粉有不少海鮮同炒,蒜香帶鮮味,幾好味。 最後餐飲點了凍檸茶同凍咖啡,不過不失。
基本上係茶餐廳嘅進化版,食物是有水準的,價錢亦抵吃,區內少有的企理食店。