2015-07-28 336 瀏覽
好多同事都話老點排晒隊, 所以我地今日好早黎到, 6點55分, 但黎到都唔係好多人, 唔使等位, 大概7成滿左右啦好多點心! 平時同老公去飲茶多數都係蝦餃燒賣, 其實都有D厭既, 有呢D野食都好新潮湯底好出味, 而且飲得出冇落味精, 豬展煲得好稔又唔會太過鞋, 准山可能煮左好耐, 一咬即散, 老人家都食得, 仲有蓮子同百合等等, 仲好味過我係屋企煲果D湯!佢地既魚肚好滑好順, 又係冇乜味精, 加左一D彈牙既蝦膠好好味皮薄餡靚真係見識到了, 估唔到可以咁薄, 真係見到餡嫁! 翡翠苗都好多, 不過冇肉係度個感覺始終都係差少少既...本身唔係好鐘意食石榴, 但佢地做得真係好好, 食唔出好濃有石榴味, 反而係有DD薄荷, 所以布丁好易入口焦糖燉蛋仲好食, 可以比美法國餐廳既功夫, 薄薄一片一截即碎, 澀中蓋著滑滑的燉蛋, 好味!
鮮准山燉蓮子百合豬展湯
百花釀魚肚
溫室翡翠苗腸
石榴小布丁, 一口焦糖燉蛋
題外話/補充資料: 不過冷氣唔係好穩定, 可以改善一下