早到店舖,無人龍兼好好睬有4個空位,唔使等即係可以坐定定,揀心水拉麵。店內裝修仿似日本拉麵店,大部分位都係圍住廚房,可以清楚睇到廚師煮麵,同埋將麵送到你面前。我嘅位置可以睇到廚房兩位師傅嘅合拍度、認真度同埋手勢都係好好,すごいです。位前面已經貼出店舖供應嘅食物,分別係黑龍豚骨拉麵、炭燒牛筋拉麵和牛筋BLACK沾麵3種款式。仲有每日只限供應10碗黑龍叉燒飯。一個ORDER紙已列出晒所有選擇。原先我選每日限量供應嘅"叉燒飯",不過聽到店內唯一一位講廣東話職員介紹後,我決定轉軚食"炭燒牛筋拉麵" ($98)。點解轉軚,除咗因為第一次試有牛嘅拉麵,仲有另一個原因,之後先講。由於我早落單,所以我碗麵好快就上檯喇。終於有一碗正宗日本拉麵出現喺我面前,真係開心到難以形容。(因為之前某幾間嘅經驗,真係差到難以形容)第一吓,當然係喝返啖湯先喇。嘩, おいしい (o i shi i)﹗個湯真係好濃稠,而且仲好夠熱添!原來係店舖獨門湯底,以沖繩特產「Agu豬」的豬骨和豬手熬製,質感濃稠,而且骨膠原特別豐富。下一步就試拉麵,拎起一注,知道係正宗日本拉麵,即係安心晒。(之前喺銅鑼灣拉麵站食埋D不知所謂嘅拉麵,麵
仲有每日只限供應10碗黑龍叉燒飯。

一個ORDER紙已列出晒所有選擇。
由於我早落單,所以我碗麵好快就上檯喇。
炭燒牛筋拉麵
第一吓,當然係喝返啖湯先喇。
下一步就試拉麵,拎起一注,知道係正宗日本拉麵,即係安心晒。(之前喺銅鑼灣拉麵站食埋D不知所謂嘅拉麵,麵嘅質感完全唔點。)
將拉麵沾上湯及油,然後一啖"殊"入口。
今次真係食得夠爽、正、開心,呢D先係日本拉麵嘛!
接住就食牛筋,都有4粒四四方方嘅牛筋粒。
牛筋炆得淋同入味,但就無中式牛筋嗰種漿口嘅感覺,同埋食唔出炭燒味,感覺都係一般。
呢碗麵另一驚喜係溏心蛋,坊間通常只俾半隻,但係呢到係整隻。
筷子將蛋一分為二,內裏流心蛋黃係咁流出,完全無熟咗嘅蛋黃,真係做到啱啱好!
我將蛋黃汁沾上麵條嚟食,真係正!
拉麵仲配上一塊叉燒,不過質素無上面講嘅材料咁好質素,唔夠味之餘,仲偏厚,失策。
咁嘅質素叉燒,即係令我覺得自己轉軚轉得啱,否則就食咗每日只限供應10碗嘅黑龍叉燒飯。
食到最後我剩餘咗濃濃嘅湯,唔通就咁喝咗佢,好似好寡。
其實我只係食咗上半場咋。之前職員推介我先食拉麵,留返少少湯,之後再加飯,變成湯飯,咁就成為我下半場,呢個就係我轉軚嘅原因,亦讓我體驗日本人的地道食法。
將一碗熱辣辣嘅秋田小町米做嘅飯 ($10),倒入已涼嘅濃湯,將兩者搞勻。
結果,唔止令湯熱返,仲可以令每粒飯都沾上濃湯,每匙飯都係熱辣辣同埋充滿濃濃嘅豬骨湯味,比起食韓式湯飯嗰種感覺更加強烈同有口感。
唔好睇少一碗飯,都食到成10匙,真係好飽同滿足。
估唔到一個拉麵可以分上、下兩場食法,兩種都各有千秋,令我一餐午飯可以咁豐富同飽足。不過相信只有星期五,我先可以做D咁奢侈嘅事!
喝咗咁濃稠嘅湯,又唔想喝水沖吓個口,可以試吓放喺檯上嘅清湯。
昆布比目魚湯
倒出嘅清湯(無記錯好似仔比目魚同昆布)香氣已經四圍飄,湯嘅味道好清甜,絶對啱晒用嚟清清口腔,沖走濃烈豬骨湯味。
"黑龍"仲有提供酢、胡椒粉及鮭大蒜等調味料。
不過我覺得碗拉麵各方面都配合得好好,唔使再添加其他味道。

2015-05-29
炭燒牛筋拉麵