2020-11-09 125 瀏覽
適逢放假,約咗個朋友出嚟食lunch。我地都係鍾意食日本菜嘅人。從朋友身上得知石門最近有間可以食omakase嘅餐廳,仲要價錢算昂貴,就趁平日小人啲去試吓。自己唔係住喺沙田區呢邊,但都知道沙田區有得食omakase嘅地方應該都唔算多,今次黎到同朋友分別都叫左幸($398)個套餐。成個套餐就包括前菜, 12件壽司,卷物,湯同埋甜品。其中有幾樣我覺得做得比較出色嘅係吞拿魚醬油漬,經過秘製嘅醬油烹調過,吞拿魚食起來充滿鮮味,份量都唔算特別細;另外赤貝壽司上碟時相當精緻,令人都禁不住用相機留影一下。而卷物方便,個人都幾鍾意佢個拖羅蓉櫻花蝦手卷,個人來講,手卷最緊要紫菜夠脆,而且卷內嘅材料都要夠足料,而呢到既卷物喺呢方面都做得不俗。另外炸池魚安康魚肝都整的唔錯,炸池魚上粉得黎粉醬又夠薄,食落又不失魚既鮮味。而秋刀魚都能夠反映出食料的新鮮與否,都知道要夠鮮既秋刀魚先可以做成新鮮既刺生。總括嚟講成餐飯既體驗都算唔錯,平民價得黎又食到omakase。