2019-11-02
呢日又同小朋友去到沙田嘅交通安全公園度玩, 玩完之後喺附近度搵嘢食, 屋企人建議想食小菜, 我哋去咗間叫叉燒大王嘅餐廳, 晚市餐廳主要做小菜和燒味, 我哋都係比較早嘅時段去大概六點零鐘 ,所以就好快有位。茶樹菇燉唐排我哋當晚嗌咗四餸一湯, 個湯係嗌咗茶樹菇燉唐排, 個湯既清甜, 好足料, 幾重茶樹菇嘅味道。蜜薯牛仔粒依家出面嘅小菜薯仔同牛仔粒呢個配搭都好流行, 但出面嘅餐廳通常都係做黑椒薯仔牛柳粒, 呢度 嘅薯仔牛柳粒係用咗物質來做, 對於一啲唔食辣嘅朋友多咗個選擇, 牛柳粒做得幾冧,唔靭, 薯仔炸到有少少脆面可以索到啲醬汁。醬燒脆皮茄子呢隻醬燒脆皮茄子係用鐵板上, 茄子入面釀咗啲肉, 再上薄粉炸, 最後用個燒汁嚟餵, 茄子外層有一層薄嘅脆皮, 食落幾特別。豉油皇海蝦海蝦係走過油, 炸得通透, 然後再用豉油皇汁你餵, 蝦肉夠爽口 , 個豉油皇汁都調教得唔錯。 我連殼都食埋。叉燒(例牌)餐廳個名用叉燒嚟做招牌,當然要試下呢度嘅叉燒, 呢碟叉燒係半肥瘦 ,同埋係燶邊, 呢兩樣嘢係佢食叉燒嚟講好食嘅元素, 叉燒肉質幾冧, 燶邊位夠香口。
茶樹菇燉唐排
蜜薯牛仔粒