2012-02-27
大圍友聯一向都係我同食家既打邊爐主場,去年某月某日無聲無色執了,隔咗兩三個星期重開,改名叫新明記﹗店內似是重新裝修,不過其實格局依舊,重點係細看下入面待應老闆,全部都係友聯班底,個個都熟口熟面,較熟個待應阿哥仔仲埋黎同我地打招呼﹗再看看餐牌,賣的火鍋生料同以前又係大同小異,最愛吃的霜降牛依舊長存﹗箇中內情都不想深究,最緊要試試食物有冇大變。之前食開既三重彩套餐無咗,只有散叫,散叫就一於食得精一點﹗點了常吃的冬瓜雲腿湯底,再加多碟大霜降手切牛及四隻大蟶子。霜降肥牛,大碟,片片厚切起雙飛,油脂紋理豐腴。輕灼下軟滑,牛味出眾亦濃甜,好正﹗係人都知我最愛打邊爐,呢間既牛肉真係必在我吃過最好吃的排名頭三位﹗蟶子新鮮,落湯滾一滾,鮮甜味美,吃海鮮宜清淡湯底,會吃得更原汁原味﹗最後加多個西洋菜,咁就營養均衡喇﹗打邊爐重點是肥牛,兩個人一碟大牛食完已挺飽了,飲多幾支啤酒,埋單$300有找,很高興轉左名都仲可保持水準,這兒還會是我們在沙田打邊爐的主場呢﹗介紹埋呢度我地經常都會叫既食物,牛皮﹗$88一大碟,是手切牛的邊位,半肥半瘦,灼既時間要耐少少,那朕肥牛的油脂香,吃下久久不散,真係食完三月不知其他肉味
點了常吃的冬瓜雲腿湯底,再加多碟大霜降手切牛及四隻大蟶子。 霜降肥牛,大碟,片片厚切起雙飛,油脂紋理豐腴。 輕灼下軟滑,牛味出眾亦濃甜,好正﹗係人都知我最愛打邊爐,呢間既牛肉真係必在我吃過最好吃的排名頭三位﹗ 蟶子新鮮,落湯滾一滾,鮮甜味美,吃海鮮宜清淡湯底,會吃得更原汁原味﹗
最後加多個西洋菜,咁就營養均衡喇﹗
介紹埋呢度我地經常都會叫既食物,牛皮﹗ $88一大碟,是手切牛的邊位,半肥半瘦,灼既時間要耐少少,那朕肥牛的油脂香,吃下久久不散,真係食完三月不知其他肉味﹗唔信可以試下﹗不過這極邪惡的食物,小食為妙吧﹗