2022-08-03
尋晚,一家三口去到沙田新城市廣場地下,一間想食好耐嘅【稻成】晚飯,佢門口仲特登標注咗【好食不止酸菜魚】,入到去感覺地方好大好寛敞,坐位都超寛鬆,環境舒適典雅,我哋坐低各自預算叫自己鍾意嘅餸,啱啱一位叫做阿Yan嘅女仔,走過嚟斟茶同介紹菜式,原嚟佢哋係京川滬菜式,屬於嚐高美集團,此家品牌有6間分店,集團屬下仲有其他如燒肉谷、牛氣、浦和、山一、台式火鍋及西餐等等,我哋本嚟想單點,之後就聽佢建議叫咗個二人套餐,再加個孜然手抓排骨,食完又再叫咗五彩芋圓冰粉同椰汁燉蛋白湯圓。酸菜魚雖然有啲乾辣椒🌶️但係唔算辣,條魚就好新鮮,肉質爽滑,湯入面有酸白蘿蔔及子薑,味道非常好👍燉湯有鮑魚螺頭同菇,好香濃;小籠包咬一啖漏出肉香嘅湯汁,再點一下醋,食落好正,媲美好多上海舖;夫妻肺片好地道嘅四川風味,有啲麻麻辣辣;手抓骨一人一條,直情揸住嚟咬,有啲似蒙古烤肉;值得推介嘅係佢啲甜品,家人都好讚嗰個冰粉,直頭頂瓜瓜👍👍👍嗰個燉蛋白湯圓都好好味😋唔算好甜,又香噴噴✊佢哋嘅服務態度好好,要多謝一個大隻肥仔哥哥,及另外一個姐姐,經常幫我哋斟熱茶同換骨碟,仲有嗰個靚仔經理,都有詢問我哋對佢哋食物嘅意見,非常之有誠
酸菜魚雖然有啲乾辣椒🌶️但係唔算辣,條魚就好新鮮,肉質爽滑,湯入面有酸白蘿蔔及子薑,味道非常好👍燉湯有鮑魚螺頭同菇,好香濃;小籠包咬一啖漏出肉香嘅湯汁,再點一下醋,食落好正,媲美好多上海舖;夫妻肺片好地道嘅四川風味,有啲麻麻辣辣;手抓骨一人一條,直情揸住嚟咬,有啲似蒙古烤肉;值得推介嘅係佢啲甜品,家人都好讚嗰個冰粉,直頭頂瓜瓜👍👍👍嗰個燉蛋白湯圓都好好味😋唔算好甜,又香噴噴✊佢哋嘅服務態度好好,要多謝一個大隻肥仔哥哥,及另外一個姐姐,經常幫我哋斟熱茶同換骨碟,仲有嗰個靚仔經理,都有詢問我哋對佢哋食物嘅意見,非常之有誠意💪🏻總體而言我會畀佢哋90分👍👍👍好快會再嚟食💪🏻💪🏻💪🏻
#京川滬美食
#酸菜魚
#夫妻肺片
#小籠包
#孜然手抓排骨
#五彩芋圓冰粉
稻成 Dab-pa Modern Chinese Cuisine