2014-05-26
工人姐姐生日,我係沙田諗住買個蛋糕返屋企慶祝生日。行行下新城市廣場,發現7樓滿記甜品隔離開左Tony Wong!呢間新開嘅係desserts cafe形式。Tony Wong嘅蛋糕出名靚,我買左rose cake迷你版。display仲見到Pink Rose,但全部有人訂左嘅。mini chocolate rose $113做得精細過whole cake(1 磅$400),朱古力花瓣靚到唔捨得切!其實仲有好多不同顏色揀!細心嘅店員幫我加左生日牌(免費的),個名唧得好靚!mini chocolate rose花瓣係dark chocolate,帶微微苦味。切開入面係chocolate mousse同chocolate sponge cake。朱古力海綿蛋糕中間咬到一粒粒朱古力脆米,令口感豐富。餅底係sweet almond crust,杏仁味不突出。整體朱古力香濃,但略嫌膩了一點。個人認爲Tony Wong嘅蛋糕賣相分比較高,如果追求味道可以有更好嘅選擇。