2016-12-28 1025 瀏覽
沙田市中心呢邊都冇乜小食店,新蒲坊算係其中一間,亦喺沙田經營左好多年。細細嘅舖位孕育咗好多人嘅集體回憶。以前串燒只需要6蚊,慢慢、慢慢變到而家10蚊一串,所以都唔係成日黎食。今日喺沙田拍下拖嘅時候就去買幾串串燒黎咬下。等候嘅人相當多,但舖頭好細,而且冇明顯嘅隊比人去排,所以呢如果客人諗好叫咩就要比啲勇氣上前同啲姐姐講食乜,因為有好多人都係等緊野食或者諗緊食乜。多數人黎呢度都係食串燒,不過呢度其實都有車仔麵,但我就從來都冇食過。呢度有幾種串燒,雞肉、豬頸肉、牛肉、司華力腸、煙肉等等,你諗得出嘅都有架喇。諗定就快啲嗌喇,因為都好多人叫等一段時間架!呢度係即叫即燒嘅,好佩服啲姐姐係嗰熱熱嘅火爐前燒咁耐。今次叫左豬頸肉同雞肉,等左大約5分鐘左右,點埋呢度特制嘅蜜糖醬同沙嗲醬就食得喇!串燒用發泡膠盤仔裝住,如果淨係叫一串嘅話係唔會提供盤仔嘅。客人都係企喺度食嘅,行出啲就係沙田公園,有啲人都會拎落去坐喺度慢慢食嘅。嗰兩隻醬又係百搭嘅,點咩都咁好食。豬頸肉一如以往咁爽口,有咬口之餘又唔會太un,而且肉汁好juicy,而雞肉就好嫩滑,而且多肉,味道就好似BBQ咁樣,好香,好想食多幾舊。
諗定就快啲嗌喇,因為都好多人叫等一段時間架!
呢度係即叫即燒嘅,好佩服啲姐姐係嗰熱熱嘅火爐前燒咁耐。
嗰兩隻醬又係百搭嘅,點咩都咁好食。
  • 豬頸肉串燒