2018-10-23 801 瀏覽
又番嚟大角咀呢個老家,本身同阿肥入嚟係一心要搵相熟嘅髮型師恤髮嘅,點知一直都打唔通佢個電話,索性鏟過嚟睇吓,原來佢個助手話佢去咗旅行......咁冇法子啦,頭髮冇得整但飯仍然要照食嘅,於是乎我哋又走入嚟嘢食多多嘅大全街周圍望吓邊間啱心水喇呢條街而家上至西餐日本料理,下至茶餐廳都有得揀,但估唔到最近連越南嘢都開埋,見佢價錢都OK同埋食啲濕濕哋嘅嘢都幾好,一於就入去試下啦。未到下午茶時間,都仲可以叫午巿套餐,想睇下佢係咪真功夫,叫番碗最原始嘅河內生牛肉湯粉就可以一清二楚喇,阿肥就揀咗碗越北綜合牛肉湯粉,而每個套餐都可以揀選一款小食,咁我哋就嗌咗越南春卷同埋炸蝦餅,而飲品方面都算幾多選擇,見到佢有滴漏咖啡我都想試下,阿肥就叫咗個鮮椰青,只係呢啲特飲都要加番相應嘅金額喇。本住期望唔係好高嘅心情入嚟,結果出嚟嘅食物味道都令人有啲驚喜喎~呢碗河內生牛肉湯粉($50蚊),上菜嘅時候紅噹噹嘅生牛肉片清晰可見,如果怕食得太生嘅人記得要用筷子將啲牛肉反入一下湯入面等佢淥熟小小喇,牛肉份量都算幾多,起碼我食到底都仲有牛肉食,而牛肉切得好薄所以生生哋咁入口感覺滑溜軟腍,最重要嘅就係個湯底味道濃郁夠香,完全食得

河內生牛肉湯粉
本住期望唔係好高嘅心情入嚟,結果出嚟嘅食物味道都令人有啲驚喜喎~呢碗河內生牛肉湯粉($50蚊),上菜嘅時候紅噹噹嘅生牛肉片清晰可見,如果怕食得太生嘅人記得要用筷子將啲牛肉反入一下湯入面等佢淥熟小小喇,牛肉份量都算幾多,起碼我食到底都仲有牛肉食,而牛肉切得好薄所以生生哋咁入口感覺滑溜軟腍,最重要嘅就係個湯底味道濃郁夠香,完全食得出正宗越式嘅味道,河粉亦算不俗,質地條條分明,唔會夾起就爛,可以食到𠽌𠽌聲咁,另外仲有好多芽菜作伴,令人滿足

越北綜合牛肉湯檬粉
越北綜合牛肉湯粉($62蚊),阿肥呢碗嘅餸就比我更加豐富,除咗生牛肉之外仲有牛腩片同埋牛丸,見佢湯都飲埋就知佢同我一樣咁滿意喇

越南春卷
越南春卷($12蚊),雖然一人得一舊好似唔係幾夠喉,不過呢度嘅春卷認真皮薄餡靚呀!春卷皮出奇地薄身所以炸起之後非常香脆,裡面材料好足又有木耳絲又有冬菇又有肉碎又有蘿蔔絲,味道可口口感豐富,我冇用生菜包住嚟食都覺得風味十足

炸蝦餅
炸蝦餅($28蚊)亦都順利過關,蝦膠彈牙炸粉唔厚
每人都應該可以食到三片。
滴漏咖啡
呢度嘅滴漏咖啡跟餐只需($12蚊)我本人覺得都幾抵飲,貪得意可以叫嚟飲吓,基本上送到嚟之後幾分鐘後已經滴完,杯嘅最底已經落咗鍊奶所以佢滴完就自己攪勻佢就飲得啦

鮮椰青
鮮椰青($22蚊)大大個,我偷飲咗阿肥一啖都好清甜呀