2018-12-07 443 瀏覽
今晚又係約左女朋友出街,去到附近搵左間海南雞食。其實香港好多賣海南雞飯既餐廳,要做到出名真係一D都唔易。今次我地就試左黎間「栢檔極品海南雞飯」。入到就一定要叫下雞先啦,為左想試多樣餸女朋友就叫左元蹄飯。間野選擇唔多,得幾樣野揀,講真如果佢係做到海南雞超級好食,其實真係可以淨賣海南雞都唔洗驚無生意,但係可惜唔係。首先緊係講講個海南雞先啦,碟雞好滑好嫩,係差左d味道唔係好足夠,配醬油麻麻地,紅色戈碟野唔係心目中酸酸辣辣,正常點d酸辣醬先開胃。之後到講元蹄啦,隻元蹄炆得好淋唔會硬,可惜味道就淡左些少,齊體黎講都係好一般般。但係最後都有做得出色既地方,而出色嘅地方就係佢嘅雞油飯。佢既味唔係一般好揸流攤戈種得d油,碗飯本身帶帶少少雞味,仲見到有d紅蒜乾令到碗飯好香,相對比出面一般海南雞飯有誠意總括來講這間鋪頭種類選擇很少,海南雞也是一般,只有雞油飯做得比較出色,同埋所有飯都可以轉到雞油飯。不過無咩特別下次都唔會再幫親
栢檔極品海南雞飯
海南雞
滷水元蹄飯
但係最後都有做得出色既地方,而出色嘅地方就係佢嘅雞油飯

栢檔極品海南雞飯
海南雞