2019-06-26
去完果欄來到油麻地搵野食,經過砵蘭街原本想食餃子,突然轉肽,因為見堵旁邊前一個街口開了一間神石燒 - 烤牛專門店。研究左餐牌,套餐價錢按牛的等級和份量而定價,肉類係選擇多,有平民版美國牛扒,牛隔肌;亦有星級版的日本A5黑毛和牛,澳洲M6黑毛和牛。揀好想食的等級,再揀份量大部份是200g起,如果想要份量多些可以選300g。套餐定價大眾化, 由80蚊至290蚊都有,一定揀堵適合自己的選擇。而沙律, 湯和飯都是任裝的,配上靚牛,真係無得輸。門前設有點餐機, 和日式拉麵店一樣,先付款, 後取食物,附有取餐提示機,出餐會叫號,相當細心。牛肉好快就出爐, 用上熱石板上碟,客人可以自己動手,按想要每一口的大小厚度,和成熟程度去燒所點的牛肉。 配上三款蒜薑汁, 燒汁和柚子汁, 別有滋味。個人覺得牛肉配上岩鹽係最好的配搭!建議先食烤得剛熟的邊位,由外圍食到核心,可以保持吃到的牛肉剛熟, 而整體又可以保持肉汁鎖在裡頭。整體神石比周邊的食店別樹一幟, 未夠八點已經坐無虛席, 在油麻地食堵stone grill 令人超驚喜。神石燒食物水準一流,將來一定會變成人氣人龍店。今次和朋友食了價錢較平民化的神石美國牛扒
而沙律, 湯和飯都是任裝的,配上靚牛,真係無得輸。
整體神石比周邊的食店別樹一幟, 未夠八點已經坐無虛席, 在油麻地食堵stone grill 令人超驚喜。神石燒食物水準一流,將來一定會變成人氣人龍店。今次和朋友食了價錢較平民化的神石美國牛扒和牛隔肌,下此一定會再升級,在返來!