2020-10-19
北角係我老家,間中都會返嚟行吓,自從北角匯開咗之後,就更吸引到我嚟,今次就試吓開咗幾個月嘅麵屋武藏啦!鹽味炙燒豚肉清湯麵 $80秋季限定,一上枱已聞到好香炙燒味,豚肉以低溫烹煮,保留到豚肉嘅肉汁,火炙令豚肉燒香;湯底味道較清,鹽味適中。虎尾沾汁麵 $80有3款沾汁可揀,白丶赤丶黑,我揀咗最原始嘅白,濃厚豚骨湯底,豚肉粒,加上蔥花;麵條較粗身丶煙韌,中間有坑紋,增加掛汁效果,好飽!已經飲唔到剩低嘅湯汁喇~九條蔥豚肉串 $38豚肉甘香而不膩,加上口感柔軟丶蔥味濃郁丶微微甜味嘅九條蔥,惹味!唐揚豆池魚 $38細細條,好得意,酥脆香軟,加啲青檸汁,感覺無咁肥膩,再點埋個酸酸甜甜嘅醬汁,就更好味,送酒一流!梅子青檸梳打 $25推介!梅子味重,估唔到同青檸梳打咁夾,fresh!原味可爾必思梳打 $28純粹未飲過,想試吓,翻查先知原來係日本第一罐乳酸飲料,淡淡嘅酸奶味,偏甜,但幾解渴
唐揚豆池魚 $38
細細條,好得意,酥脆香軟,加啲青檸汁,感覺無咁肥膩,再點埋個酸酸甜甜嘅醬汁,就更好味,送酒一流! 梅子青檸梳打 $25
推介!梅子味重,估唔到同青檸梳打咁夾,fresh!
原味可爾必思梳打 $28