2016-05-08
經常食日本野既我已經有好一段時間無食過沾麵,實在忍唔住,要食一次,於是就嚟左呢度。知道呢間餐廳尖沙咀都有分店,不過今日銅鑼灣食比較就腳。餐廳唔算好大,同好多拉麵餐廳一樣,都係主打拉麵。不過對於拉麵,自己特別鐘意食沾麵,鐘意將麵放到湯食既感覺。特濃豚骨沾麵上枱既時候有一個金屬碗載住特濃豚骨湯,另一個碗載有拉麵,日式叉燒同埋半熟蛋。將麵和其他材料放到特濃豚骨湯中撈勻,我覺得咁樣既食法更能夠完全品嚐到湯真正既味道,最原汁原味。雖然選左特濃豚骨湯,但就覺得呢個濃道幾岩自己。食完沾麵之後我再加一個日式芝士雜坎。每張枱上面都會有一個電磁爐,將載有特濃豚骨湯既金屬碗放到電磁爐加熱,然後再將飯同芝士放入去一齊煮。看似好簡單既步驟,原來都需要技術,因為飯同湯既份量要控得好好,湯太多飯太少會變得無味,湯太少飯太多就會煮燶。所以呢個過程店員都會好貼心幫客人處理。煮出嚟既飯黏黏地,拿起會見到拉絲。因為飯吸收左湯既精華,所以飯都變得深色,入口味道香濃同埋都幾漏,細細個飯已經好飽。呢個一麵兩食都幾特別,而且一般餐廳都唔會係枱度準備電磁爐去將湯加熱,所以嚟到呢度真係值得試下。