2013-07-12 219 瀏覽
星期五既lunch再一次從office「遠征」歌賦街。由於location問題,呢度基本上從由邊度行去都係唔就腳。從天橋行過去,除左要經過窄窄既橫街之外,重要上斜路行一段路,大汗淋漓咁at least十分鐘先去到。黎呢度食野最緊要記住越早越好,「早去早享受」,是關人實在太多,就算我搭正十二點準時出發,去到既時候已經十二點十五分了,只能夠勉強攞到最後兩個位,遲黎既人分分中要等半個鐘頭以上先有位坐!黎到呢度點可以唔試最出名既沾麵呢?基本上唔同size(100g/200g/300g)既麵價錢都係一樣,只係麵既份量略有不同。對普通OL黎講,200g應該都夠,不過較為大食既男士最好都係叫300g穩陣D!是日第一次叫左較為爽口既凍沾麵 ($85),之前都係食熱既多。可能lunch time多人既關係吧,要等成15分鐘先有野食,中間重有唔少人投訴添,睇黎舖頭要喺efficiency方面諗諗辦法。講返D麵,的確凍麵麵身相對熱麵更為爽口,但同時亦都相對比較硬身,呢點對鍾意食「軟腍腍」既麵既人黎講要留意。糖心蛋方面,一般正常貨式,雖然唔可以講得上係「驚天地泣鬼神」既質素,但絕對交足功課在above ave

講返D麵,的確凍麵麵身相對熱麵更為爽口,但同時亦都相對比較硬身,呢點對鍾意食「軟腍腍」既麵既人黎講要留意。糖心蛋方面,一般正常貨式,雖然唔可以講得上係「驚天地泣鬼神」既質素,但絕對交足功課在above average之上。
特盛沾麵
其他配料好似豚肉條、葱同埋露荀等等既材料都比想像中好,感覺到店家喺選材方面落足心機。至於沾麵D汁,唔知點解同之前幾次食既時候比好似鹹左好多,如果D沾麵放落碗湯之後唔即刻拎返上黎的話,一定鹹到嘔呀!就算去到最後食晒個麵、落埋清湯去飲碗湯都係超級鹹,重有少少酸既感覺,唔通之前沾麵沾剩既湯實在太多?
周月拉麵($85)方面,麵身用左一般拉麵既麵條,唔會好似沾麵咁粗,相對比較易入口之餘麵身亦都可以吸收到湯既味道同埋熱力,非常特別!叉燒方面,肥瘦既比例啱啱好,一口咬落去既時候一啖剛好肥同瘦既感覺都食到,正!唯一少少失色既係糖心蛋,同沾麵果隻拍埋一齊既時候好似有D煮得過熟,糖心感覺略嫌不足,有少少失望!
周月拉麵
除左沾麵D湯稍為過鹹之外,overall整體既感覺絕對喺average之上。唯一要批評既係點解乜service都冇重要收我加一呢?除左order同埋送餐過黎之外,完全感覺唔到有任何service,重要加茶都係自己DIY同埋唔收咭添,我真係寧願佢mark up 個價錢但唔收加一好過!
2013-07-12
特盛沾麵