2018-02-06
在日本網站tabelog中,麵屋一燈持續獲得日本網民喜愛,5分最高佢有4點幾高分㗎,終於尖沙咀有得試試。不用取票,七點幾嚟到門外排隊大概7-9人,店員先比餐牌同落單紙叫你落單先。店員又問坐唔坐吧檯?佢話隻船駛走左有景睇~其實坐邊冇所謂,大概5分鐘就安排入座。入到嚟,環境裝修簡約舒適,其中一面水泥牆寫上發光嘅大字,望落都幾特別。店內係開放式廚房,有興趣嘅朋友可以坐近師傅睇佢地製作拉麵,即叫即煮現場感十足。餐廳設大大塊玻璃窗望住海景歎沾麵。檯上放有檸檬水,好冰呀❄️仲有貼心安排放隨身物嘅籃,吧檯的高椅子下方有個籃比你放。味玉濃厚魚介沾麵店員提醒食麵的最佳時間係15分鐘。其實我解讀做「15分鐘咋,食完好還檯喇」哈哈!沾麵麵條粗身好似烏冬咁。味玉 (溏心蛋) 咬第一啖係凍嘅。雞肉叉燒和豚肉叉燒各一塊 (豚肉叉燒好味啲) 試完原味湯汁加左少少辣粉再試,味道分別不大,可能啲魚介湯汁太濃蓋過辣粉。上檯時店員會溫馨教你把麵浸入湯底2-3秒,等條麵掛湯汁然後食。食完沾麵後可以加入清湯直接飲埋整個湯底。overall, 名氣雖大環境雖靚,但日本食唔駛¥1000香港食要百幾蚊,真係思鄉嘅朋友先嚟食啦~